PlusSlapen

Slapen in een schilderij van Mondriaan voor het Hollandse oergevoel

De PS staat deze week in het teken van slapen. De stad kent veel bijzondere plekken om te overnachten. Vandaag: De Mondriaan Molen.

Nynke van Zwol
Het interieur van de slaapkamer in de Mondriaan Molen. Beeld Dingena Mol
Het interieur van de slaapkamer in de Mondriaan Molen.Beeld Dingena Mol

'Als molenaarsleerling ben ik met een ambacht bezig. Dat is nu een ­hype, maar ik blijf het doen tot ik erbij neerval," zegt Maarten van Dijk (52), in het dagelijks leven trainer en organisatieadviseur.

Van Dijk ontdekte dat de Oostzijdse molen in Abcoude, zoals 'zijn' molen uit 1874 officieel heet, leegstond. Stichting Utrechts Landschap zocht een huurder. Vereiste: opknappen en in de leer gaan bij een molenaar. "Die examens moet ik halen, anders heb ik een probleem. Een molen is een machine en die moet draaien."

Binnen is de alles gestript om er een authentieke, maar comfortabele woonmolen van te maken. Nu verhuurt Van Dijk het als vier- tot zespersoonsvakantiehuis vanaf € 250,- per nacht. Later gaat hij er zelf wonen met zijn vrouw. In de tussentijd: draaiuren maken onder toezicht van een meestermolenaar.

De vrijwel geruisloze machinerie is zichtbaar in de sfeervolle ronde ruimtes met veel boerenantiek. De koningsspil, de vierkante aandrijfbalk, vormt het middelpunt van elke verdieping. 'PM' staat erin gegraveerd.

Gein Zuid 14

Abcoude

"Misschien wel van Piet Mondriaan." Die schilderde de molen twintig keer, te midden van de weilanden aan riviertje het Gein - tegenwoordig een goede plek om te zwemmen.

Bij aankomst krijgen huurders een rondleiding. Ook onder de kap waar enorme houten raderen in elkaar grijpen. Eén à twee keer per week draait de molen en moeten de huurders Van Dijk en zijn leraar dulden. Daar krijgen ze zwiepende wieken en een Hollands oergevoel voor terug.

Ken jij een nieuw tentje? Vertel het ons en stuur een mailtje naar open@parool.nl

undefined

Meer over