'Slagers schoppen je hier lachend doormidden'

In de zomer maakte Stijn Schaars de overstap van AZ naar Sporting Lissabon, terwijl een transfer naar PSV werd verwacht.

Redactie
null Beeld

'Een nieuw begin, dat had ik nodig', zegt Schaars in de Volkskrant.

Na een wankele start heeft de ploeg van coach Domingos Pacienca, vorig seizoen nog Europa League-finalist met Braga, zijn ritme gevonden. Zowel in de competitie, waarin de achterstand op de koploper drie punten bedraagt, als in de Europa League zijn de prestaties stabiel. Vanavond komt FC Vaslui uit Roemenië op bezoek in Lissabon.

Komt de realiteit overeen met het beeld dat je had bij Sporting en voetballen in Portugal?
'Het tempo ligt enorm hoog, waardoor je handelingssnelheid ook omhoog moet. Het is geen schaken zoals in Nederland met veel van achteruit opbouwen. Hier gaat het 90 minuten heen en weer. Wat Portugees voetbal typeert, is de individuele klasse. Je ziet veel Braziliaanse spitsen die het vermogen hebben om een paar mannetjes uit te spelen en te scoren. En je hebt hier ook veel slagers, die je lachend doormidden schoppen. Ook daar leer je van.'

Word je er slimmer, gewiekster van?
'Je moet je wapenen, anders opstellen. In het begin van het seizoen was het nog wennen aan elkaar. Er waren zestien nieuwe spelers en je wist van elkaar absoluut niet hoe of wat. Nu valt alles een beetje op z'n plek. Ik speel alles en scoor zo nu en dan. Dat heeft ook te maken met mijn nieuwe positie.

'Bij AZ kwam ik als controlerende middenvelder misschien twee keer per wedstrijd tot een schotpoging, nu wel zes keer. Ik speel dieper en merk dat de rem er vanaf is. Die zat er onbewust op vanwege de enkelblessure die mij een tijd buitenspel heeft gezet. Nu komt eruit wat er altijd wel heeft ingezeten bij mij.'

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over