Slag in VS voor kartel

Amerikaanse agenten namen tijdens de langdurige operatie 23 ton drugs in beslag, alsmede 59 miljoen dollar in contanten, 149 auto's, 169 vuurwapens, 1,3 miljoen xtc-pillen, drie vliegtuigen en drie schepen. Foto EPA Beeld
Amerikaanse agenten namen tijdens de langdurige operatie 23 ton drugs in beslag, alsmede 59 miljoen dollar in contanten, 149 auto's, 169 vuurwapens, 1,3 miljoen xtc-pillen, drie vliegtuigen en drie schepen. Foto EPA

WASHINGTON - De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben 52 leidende figuren opgepakt van het Mexicaanse drugskartel van Sinaloa.

In totaal werden de afgelopen maanden 750 mensen aangehouden op Amerikaans grondgebied, aldus gisteren minister van Justitie Eric Holder.

Amerikaanse agenten namen tijdens de langdurige operatie 23 ton drugs in beslag, alsmede 59 miljoen dollar in contanten, 149 auto's, 169 vuurwapens, 1,3 miljoen xtc-pillen, drie vliegtuigen en drie schepen.

De operatie concentreerde zich op de staten Californië, Maryland en Minnesota.

Michele Leonhar, de directeur van de drugsbestrijdingsdienst DEA, sprak van 'de langste en hardste operatie' ooit uitgevoerd tegen het kartel uit de deelstaat Sinaloa. Volgens Leonhar is dat kartel de belangrijkste verantwoordelijke voor het aan drugs gelieerde geweld in het Amerikaans-Mexicaanse grensgebied. De andere grote kartels zijn genoemd naar de Golf van Mexico en de steden Ciudad Júarez en Tijuana, beide aan de grens met de VS.

De Amerikaanse interventie komt op een moment dat de kartels van Sinaloa en de Golf zijn verwikkeld in een bloedige oorlog met als inzet de controle over de drugshandel in het noorden van Mexico.

De Mexicaanse criminele bendes vormen een ernstige bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten, aldus een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Washington helpt Mexico in de drugsoorlog met geld en adviseurs. Zo'n zesduizend Mexicanen kwamen vorig jaar om bij drugsgeweld, sinds begin dit jaar zijn al duizend mensen omgebracht.

Ciudad Juárez is de gewelddadigste stad. Vorige week trad het hoofd van politie af na daartoe te zijn aangezet door drugscriminelen, hetgeen een schokgolf veroorzaakte in een land dat steeds verder ondermijnd raakt door het geweld van de drugskartels. (AP, RTRS)

Meer over