Slachtoffer liquidatie al eerder doelwit

De moord op Adjuba is de eerste na een relatief lange stilte. De laatste geruchtmakende liquidatie vond plaats in februari 2007, toen Nedim Imaç, voormalig voorzitter van Türkiyemspor, werd doodgeschoten. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
De moord op Adjuba is de eerste na een relatief lange stilte. De laatste geruchtmakende liquidatie vond plaats in februari 2007, toen Nedim Imaç, voormalig voorzitter van Türkiyemspor, werd doodgeschoten. Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - De 34-jarige man die maandag in Buitenveldert is doodgeschoten, stond enkele jaren geleden al op de nominatie te worden geliquideerd. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om de uit Suriname afkomstige August Adjuba.

Hij zou in 2004 op de korrel zijn genomen door Jesse R. en Giuseppe 'Peter' la S.. Laatstgenoemde fungeert als kroongetuige in het grootscheepse liquidatieonderzoek-Passage dat justitie en politie al geruime tijd verrichten. La S. heeft een reeks verklaringen afgelegd over een fors aantal afrekeningen in het criminele circuit, zowel binnen als buiten Amsterdam.

Volgens La S. zouden hij en Jesse R. Adjuba in opdracht van Ali A. hebben moeten liquideren. A. zit al geruime tijd vast op verdenking van betrokkenheid bij meerdere onderwereldmoorden dan wel plannen daartoe. Onlangs hief de rechtbank zijn voorarrest voor wat betreft de zaak-Adjuba op, omdat de verdenking niet hard genoeg meer is.

A. heeft iedere betrokkenheid ontkend. De moord op Adjuba ging volgens La S. niet door omdat het beoogde doelwit naar Suriname vertrok. Kort daarvoor hadden La S. en Jesse R. niet durven schieten omdat zij niet zeker wisten of zij de juiste man voor zich hadden, aldus de verklaring van kroongetuige La S..

De politie kreeg maandagmorgen even na tien uur een melding van de schietpartij. Er is meerdere keren geschoten. Daarbij werd ook een auto van een voorbijgangster geraakt. Twee verdachten konden in een auto ontkomen. Het voertuig is even later brandend teruggevonden in de wijk Watergraafsmeer.

Volgens omwonenden kwam het slachtoffer uit de buurt. Getuigen vertelden dat er acht tot negen kogels op de man zijn afgevuurd en dat hij vrijwel op slag dood was.

De moord op Adjuba is de eerste na een relatief lange stilte. De laatste geruchtmakende liquidatie vond plaats in februari vorig jaar, toen voormalig voorzitter van voetbalclub Türkiyemspor Nedim Imaç in Amsterdam-Osdorp werd doodgeschoten. (ANP)

null Beeld
Meer over