'Slachtoffer Clercqstraat niet beoogde doelwit'

De scooter waarop de twee daders van de schietpartij anderhalve week geleden in Amsterdam-West ervandoor gingen, is teruggevonden in een gracht. De politie gaat er vanuit dat de 25-jarige Youssef El Kahtaoui, die op straat werd doodgeschoten, niet het beoogde doelwit was.

De 25-jarige Youssef el Kahtaoui uit Zaandam werd doodgeschoten voor de deur van een waterpijpcafé. Beeld ANP
De 25-jarige Youssef el Kahtaoui uit Zaandam werd doodgeschoten voor de deur van een waterpijpcafé.Beeld ANP

Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt in Opsporing Verzocht. De scooter is teruggevonden in het water van de Kostverlorenvaart.

Waar de schutters zijn gebleven nadat ze van de De Clercqstraat naar de Kostverlorenkade reden waar ze hun scooter dumpten, is nog de vraag. De politie is op zoek naar getuigen.

Volgens de politie was het beoogde doelwit iemand die vijf minuten eerder een shishalounge (waterpijpcafé) aan de De Clercqstraat had verlaten. De twee donkergetinte daders waren binnen op zoek geweest naar die persoon, maar gingen ervandoor toen een bezoeker het vuur opende. Meteen na de schietpartij deed het verhaal al de ronde dat Kahtaoui niet het eigenlijke doelwit was van de schutters.

Volgens de politie zou Kahtaoui wel een bekende zijn geweest van het beoogde doelwit. De politie wil daarom weten waarom de Zaandammer Kahtaoui om ongeveer 00.15 over de De Clercqstraat reed.

Dader gevallen met vuurwapen
Tijdens de vlucht uit shishalounge Tapas Lounge Village is de dader met het automatische vuurwapen dat werd gebruikt, mogelijk gevallen. Het wapen ging af en de kogel vloog langs de auto van Kahtaoui. Die stapte daarna uit, liep in de richting van de daders en werd doodgeschoten.

De daders hebben tussen de tien en twintig keer geschoten. Kogels sloegen in vlak bij de bestuurder en conducteur van een passerende tram. Iemand anders bij Kahtaoui in de auto vluchtte in paniek, maar meldde zich later.

De politie zoekt nog naar een Marokkaanse jongen die langs het waterpijpcafé liep, waarschijnlijk zag wat er binnen gebeurde en al omkijkend wegrende.

Meer over