Update

Slachtoffer Amsterdamse schietpartij bekende van justitie

Ambulancepersoneel bedekt het lichaam in de Bestevaerstraat. Beeld
Ambulancepersoneel bedekt het lichaam in de Bestevaerstraat.

AMSTERDAM - De man die woensdag in Amsterdam-West is doodgeschoten, is hoogstwaarschijnlijk de 37-jarige Clyde de J. Dat maakte de politie bekend. Het slachtoffer is een bekende van politie en justitie.

De politie houdt rekening met allerlei motieven en ook een liquidatie in het criminele circuit, aldus een woordvoerder.

Het incident had rond kwart over twaalf 's middags plaats in de Bestevaerstraat. De man is nog gereanimeerd, maar hij stierf ter plekke. De politie voert een grootschalig onderzoek uit, waarbij onder meer een helikopter en een speurhond zijn ingezet. Ze is op zoek naar getuigen.

Volgens advocaat Bénédicte Ficq is De J. voor zover haar bekend geen grote crimineel. Ze heeft hem in het verleden wel eens bijgestaan in een zaak, maar dat betrof iets kleins dat zij zich zo snel niet meer kan herinneren. De politie liet weten dat het slachtoffer ''bepaald geen winkeldief'' was, maar een woordvoerder wilde niets kwijt over de aard van de zaken waarbij hij betrokken is geweest.

Ficq bevestigt dat het slachtoffer goed bevriend was met de vorig jaar geliquideerde Boneka Belserang. Die werd begin februari 2009 samen met Yassin Chakor in Leiderdorp doodgeschoten bij een pannenkoekenhuis vlakbij de snelweg A4. Belserang werd veroordeeld tot vijf jaar cel wegens een schietpartij in een Amsterdamse parkeergarage begin 2005.

Overigens distantieert Ficq zich van berichten in de media dat De J. connecties zou hebben met haar cliënt Gwenette M., die is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens drugshandel, zware mishandeling en valsheid in geschrifte. ''De sensatiezucht in de media wordt steeds gekker'', verzucht de advocaat. (ANP)

Meer over