Review

Skoonheid ***

null Beeld

Regie: Oliver Hermanus
Met: Deon Lotz, Charlie Keegan

In het Zuid-Afrikaanse drama Skoonheid leidt repressie van homoseksuele gevoelens bij een blanke veertiger tot een destructief geheim leven.

Een vrolijk gebeuren is het niet, de seksorgie van een groepje bierdrinkende, dikkige blanke mannen van middelbare leeftijd bij één van hen thuis op het Zuid-Afrikaanse platteland.

Zwijgend neuken zij mechanisch met elkaar, waarna iedereen weer naar vrouw en kinderen gaat.

Dat de mannen in een staat van ontkenning leven, blijkt uit de onbedoeld grappige afspraak dat homo's niet welkom zijn op hun orgieën. Ook kleurlingen niet, want deze racistische conservatieven klampen zich krampachtig vast aan het oude Zuid-Afrika. De film focust op één van hen, de getrouwde veertiger en houthandelaar François (sterke rol Deon Lotz). Bij hem komen zijn levenslang onderdrukte homogevoelens naar boven als hij de zoon (Charlie Keegan) van een oude vriend ziet.

De twintiger heet Christiaan, studeert, is aantrekkelijk en charmant, kortom, het tegendeel van de gefrustreerde François, die aangejaagd door een mengsel van lust en jaloezie door hem geobsedeerd raakt.

De horkerige plattelander zal niet rusten voor hij Christiaan heeft veroverd. Desnoods met geweld. Dat zijn dochter een prille verhouding heeft met Christiaan, maakt zijn optreden dubbel pervers.

Skoonheid van de jonge Zuid-Afrikaanse regisseur Oliver Hermanus is een psychodrama over seksuele repressie, maar ook een sociodrama over oudere blanke Zuid-Afrikaanse mannen, die in het conservatieve verleden niet voor hun homogevoelens konden uitkomen, zodat zij gedwongen waren een dubbelleven te leiden.

De vrijheid in het nieuwe Zuid-Afrika komt voor hen te laat, want ze kunnen niet meer ontsnappen uit hun leugens. Tegen deze achtergrond speelt de tragische werdegang van de doortrapte en perverse François zich af. (Jos van der Burg)

null Beeld
Meer over