Skelet van Richard III gevonden, maar is het hem wel echt?

Wetenschappers maakten gisteren bekend dat het opgegraven skelet in Leicester hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van de Engelse koning Richard III. De Britten hebben het nu al over de grootste archeologische ontdekking van de eeuw. Maar nog niet iedereen is overtuigd van het bewijsmateriaal.

Martine Steenvoort
De reconstructie van het hoofd van koning Richard III. Beeld reuters
De reconstructie van het hoofd van koning Richard III.Beeld reuters

Mark Thomas, hoogleraar Evolutionaire Genetica, vertelt aan New Scientist dat Mitochondriaal DNA-analyse, zoals gebruikt werd om de identiteit van de koning van Engeland (1483 tot 1485) vast te stellen, niet bijzonder geschikt is voor het opsporen van identiteit. 'Ik zou hetzelfde mtDNA als Richard III kunnen hebben, terwijl ik geen familie ben.'

Mitochondriaal DNA (mtDNA) wordt in de genografie (onderzoek naar de afstammingsgeschiedenis van de mens, red.) gebruikt om de verspreiding van onze voormoeders in de prehistorie in kaart te brengen.

De onderzoekers gebruikten het DNA van de Londense meubelmaker Michael Ibsen. Hij werd in 2005 geïdentificeerd als de laatste bekende nazaat van het koninklijk geslacht van York. Ibsen is geen rechtstreekse afstammeling van Richard III, maar wel van de koningszus Anna van York. Daarnaast werd het DNA van een verre neef van Ibsen gebruikt.

Verder onderzoek moet uitwijzen of Ibsen en zijn neef zeldzaam genoeg DNA hebben, om zo uit te sluiten dat beide niet toevallig een DNA-match hebben. 'Als Richard III een veel voorkomend mtDNA zou hebben gehad, dan zijn er nu zat mensen in dit land die hetzelfde mtDNA hebben', aldus Thomas.

'Hoe meer een mtDNA-type voorkomt in de bevolking, hoe meer basenparen van DNA vereist zijn om een betrouwbare overeenkomst te krijgen', vertelt Ross Barnett van het Natural History Museum in Kopenhagen aan The Guardian. 'De onderzoekers lieten nu slechts dertig basenparen zien, maar je hebt er veel meer nodig om een gedegen uitspraak te doen.'

Inmiddels is op basis van de schedel een reconstructie van het gezicht gemaakt. Het gezicht heeft een licht gebogen neus en prominente kin, vergelijkbaar met de schilderijen die na de dood van Richard III zijn gemaakt.

Naast de DNA-analyse komt ook het skelet overeen met de bouw van Richard III. Het skelet is van een volwassen man met een slanke, feminiene bouw. De leeftijd op het moment van overlijden is tussen de twintig en dertig jaar. Ook de aangetroffen verwondingen komen overeen met het verhaal over Richards dood.

Richard III heerste tussen 1483 en 1485 over Engeland. Hij werd aan het einde verslagen door de Tudors en de troon viel in handen van Hendrik VII. Het verhaal over de koning blijft voor een raadsel, maar dankzij de ontdekking van het skelet kunnen onderzoekers meer te weten komen over Richard III.

Het skelet dat vorig jaar september in Leicester werd gevonden. De vervormde ruggengraat wees ook naar Richard III, onderzoekers wisten namelijk al dat hij een bochel had. Beeld AP
Het skelet dat vorig jaar september in Leicester werd gevonden. De vervormde ruggengraat wees ook naar Richard III, onderzoekers wisten namelijk al dat hij een bochel had.Beeld AP
null Beeld ap
Beeld ap
Michael Ibsen. Beeld afp
Michael Ibsen.Beeld afp
Een portret van Richard III. Beeld EPA
Een portret van Richard III.Beeld EPA
Meer over