PlusTen Slotte

Sjaak van Vliet (1957-2017): Een man van extremen

De extraverte persoonlijkheid van auto- en vastgoedhandelaar Sjaak van Vliet maakte hem een graag geziene gast in het Amsterdamse uitgaansleven.

Nevena Gajic
'Bij hem stonden altijd vette auto's' Beeld -
'Bij hem stonden altijd vette auto's'Beeld -

"Hij was altijd omringd door bekenden. Dat kwam door zijn betrokken karakter. Hij was een levensgenieter en deelde zijn plezier met anderen," zegt zakenpartner Philip van Nieuwenhuizen.

Van Vliet werd geroemd om zijn handelsgeest. Hij was geboren in Nieuwerkerk aan den IJssel als jongste telg van een echte ondernemersfamilie. In 1953 startte zijn vader, Bas van Vliet, een handel in auto's. Al jong trad Sjaak van Vliet in dienst van het familiebedrijf.

Hij klom op tot directeur en bouwde de onderneming Van Vliet Personenauto's B.V. samen met zijn broers uit tot een 'symbool van Nederland', zegt Peter Tetteroo, werkzaam bij het autobedrijf. "Hij handelde in luxe-auto's van wereldberoemde merken als Lamborghini, Ferrari en Bugatti. Bij van Vliet stonden altijd vette auto's."

Rochdale-affaire
"Autohandelaren zijn gewiekste mensen," zegt horecaondernemer Won Yip, vriend en zakenpartner van Van Vliet. "Ze zijn vaak uiterst succesvol omdat ze snel handelen. Van Vliet kon bij wijze van spreken tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht een auto verkopen."

Van Vliet verruilde de autohandel voor de handel in vastgoed en werd medeoprichter van vastgoedbedrijf Solidiam. Hij raakte in 2008 in opspraak vanwege een omstreden vastgoeddeal. Op 14 april van dat jaar verkocht het Duitse fonds Meag een Amsterdamse vastgoedportefeuille voor 49,9 miljoen euro aan Solidiam. Na vier maanden werd de helft van dit pakket doorverkocht aan de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale.

Die kocht het afgedankte kantoor De Heerd in Amsterdam-Zuid voor 46,5 miljoen euro van Solidiam, twee keer de marktwaarde. De transactie maakte deel uit van de Rochdale-affaire, die leidde tot het vertrek van directeur Hubert Möllenkamp.

Afspraak was afspraak
Van Vliet voelde zich thuis in Amsterdam. "Zo'n negen jaar geleden verhuisde hij naar de stad. Niet alleen vanwege het werk, ook omdat hij volgens Won Yip 'feeling' had met deze plek. Hij kende er veel mensen en was een bekend figuur in het uitgaansleven. "Vaak bleef hij tot laat hangen op feestjes."

Yip en Van Vliet leerden elkaar kennen tijdens een vlucht naar Spanje, achttien jaar geleden. In 2005 wilden ze samen met partners het American Hotel kopen. De koop ging niet door. Eden Hotels won de aanbesteding.

Van Vliet was volgens Yip een man van zijn woord. "We hadden goede en minder goede deals, maar afspraak was afspraak."

Ook was hij iemand van extremen. "Hij voelde zich óf wereldkampioen óf verliezer," zegt Yip. "Het was altijd het een of het ander. Zijn stemming kon binnen een dag omslaan. Daardoor voelde hij zich soms ook alleen."

Met de komst van een nieuwe vriend, twee jaar geleden, veranderde dat. Zijn relatie maakte hem blijer en rustiger. Nieuwenhuizen bevestigt dit. "Het verlies van zijn vorige liefde deed hem veel verdriet. Hij dacht dat hij daar nooit overheen zou komen, maar in Ali had hij het geluk weer gevonden."

Vorige week overleed Van Vliet op 59-jarige leeftijd na een hartaanval.

Meer over