Site onthult geheimen koninklijke wachtkamers

De koninklijke wachtkamers op de stations Amsterdam CS, Den Haag HS en Baarn zijn niet langer voorbehouden aan koningin Beatrix en haar familie. De Nederlandse Spoorwegen hebben zaterdag een speciale website geopend waarop het publiek een kijkje kan nemen achter de deuren van de normaal gesloten majesteitelijke vertrekken.

ANP/Redactie
null Beeld

Op de site zijn 360 graden-foto's te vinden van de vertrekken, inclusief een audiobeschrijving voor blinden en slechtzienden. Ook staat bij elke foto een korte omschrijving van de geschiedenis van de diverse wachtkamers.

Gebruik
De wachtruimtes bevinden zich in gemeenten met grote koninklijke paleizen. In theorie kunnen de leden van het Koninklijk Huis en hun gasten de wachtkamers gebruiken. Maar in de praktijk gebeurt dit nog maar zeer zelden. De ruimtes worden wel door de NS en ProRail gebruikt voor bijzondere evenementen en bezichtigingen.

De wachtkamers, die allemaal in de tweede helft van de 19e eeuw werden ingericht, zijn over het algemeen al voor het publiek te bezichtigen op Open Monumentendag.

In het verleden telde Nederland vijf koninklijke wachtkamers. Die in Apeldoorn is in 1976 gesloopt. De wachtkamer op het voormalige station Den Haag Staatsspoor (het huidige Den Haag CS) is ondergebracht in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Restauratie

De wachtkamers op Den Haag HS en Amsterdam CS zijn de afgelopen tien jaar in fasen voor enkele miljoen euro's gerestaureerd. Het is de bedoeling dat het komende jaar de wachtkamer in Baarn onder handen wordt genomen.

Koningin Beatrix maakte in 2004 gebruik van de wachtkamer op Hollands Spoor toen zij met de Poolse president richting Breda reisde om daar een herdenking bij te wonen. De kamer in Amsterdam werd in 2007 voor het laatst officieel gebruikt toen de Betuwelijn werd geopend.

©NS Beeld
©NS
Meer over