'Sint Maarten doet te weinig voor buurlanden'

Volgens minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies moet Sint Maarten zich verantwoordelijker opstellen richting de kleine buurlanden Sint Eustatius en Saba. Het gaat daarbij onder meer om het verlagen van invoerrechten en het leggen van een zeekabel voor ICT.

ANP
Liesbeth Spies. Beeld ANP
Liesbeth Spies.Beeld ANP

Spies zei dit gistermiddag op Curaçao bij de afsluiting van haar kennismakingsbezoek aan Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

Sint Maarten is sinds het opheffen van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 een land binnen het Koninkrijk, net als Aruba en Curaçao. Daar hoort volgens de minister een verantwoordelijkheidsgevoel bij. Maar tot nu toe ziet ze daarvoor 'onvoldoende bereidheid bij Sint Maarten' richting buurlanden.

Misdrijven
Verder stelde Spies dat Sint Maarten grote problemen heeft op het gebied van financiën en justitie. Op het gebied van financiën zijn er volgens haar tijdens het bezoek goede gesprekken gevoerd. 'Maar op het gebied van justitie zijn het tot nu toe vooral mooie woorden en geen daden.'

Spies maakt zich onder meer zorgen over het grote aantal misdrijven. In 2011 vielen er 18 doden op het eiland van nog geen 50.000 inwoners. Volgens haar kan dat onder meer negatieve gevolgen hebben voor het toerisme.

Meer over