Review

Simon Werner a disparu****

null Beeld

Regie: Fabrice Gobert
Met: Jules Pélissier, Ana Girardot, Laurent Delbecque

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar er was een tijd dat scholieren het moesten stellen zonder Blackberrys en Facebook.

In de onderkoelde thriller Simon Werner a disparu moeten de leerlingen van een middelbare school in een burgerlijke Franse buitenwijk al hun roddels mondeling uitwisselen: in de schoolbankjes, op het schoolplein en op feestjes. En er valt heel wat af te roddelen als begin 1992 één van de leerlingen plotseling verdwijnt.

De geruchtenstroom neemt toe wanneer andere leerlingen als vermist worden opgegeven. De ex-vriendin van Simon verdenkt de voetbalcoach en een ander beweert dat een homoseksuele leraar de boosdoener is.

De verschillende theorieën worden nu eens gevoed, dan weer ontkracht in een mooi opgebouwd scenario, dat de verdwijning vertelt vanuit de perspectieven van vier verschillende leerlingen. Net als in het oervoorbeeld van deze verhaalstructuur, Akira Kurosawa's Rashômon, blijkt in de verschillende vertelperspectieven dat 'de waarheid' een relatief begrip is. Maar debuterend regisseur en scenarist Fabrice Gobert toont ook iets anders: treffend brengt hij de hysterie en het wantrouwen in beeld die uitbreken als een gemeenschap getroffen wordt door een onverklaarbare gebeurtenis. In de koelbloedig uitgewerkte finale blijken de meeste theorieën volkomen uit de lucht gegrepen.

In Simon Werner a disparu blijft de opwinding beperkt tot de microcosmos van dat middelbare schooltje in die steriele buitenwijk. Tegenwoordig zou zo'n verdwijning dankzij Twitter en aanverwante media meteen leiden tot grensoverschrijdende hysterie en een mediahype. Dat zou vast ook een interessante film opleveren, maar dan moesten we het waarschijnlijk stellen zonder de dreigende sfeer die Gobert weet op te roepen. Daarbij wordt hij fraai ondersteund door de atmosferische soundtrack met perfect passende muziek van alternatieve-rock-iconen als Killing Joke en Sonic Youth. (FRITZ DE JONG)

undefined

null Beeld
Meer over