Silvia van Barneveld over overval: 'M'n leven kapotgemaakt'

Tegen drie Amsterdammers die worden verdacht van de overval op 16 juni op de Haagse woning van darter Raymond van Barneveld, is maandag tot vijf jaar cel geëist.

Victor Schildkamp/ANP
Darter Raymond van Barneveld was tijdens de inbraak niet thuis. Zijn vrouw wel. Beeld anp
Darter Raymond van Barneveld was tijdens de inbraak niet thuis. Zijn vrouw wel.Beeld anp

Volgens het Openbaar Ministerie is bewezen dat geweld is gebruikt tegen de vrouw van Van Barneveld, zoals zij zelf heeft verklaard. Ze werd geslagen en aan haar haar getrokken. Twee verdachten zijn verantwoordelijk voor het geweld, aldus het OM.

Yassine el H. hoorde de hoogste straf tegen zich eisen. Het OM wil drie jaar cel voor Yassir A., waarvan een half jaar voorwaardelijk. Mikey B., die geen geweld zou hebben gebruikt, heeft 177 dagen in voorarrest gezeten. Hij hoeft wat het OM betreft niet terug naar de gevangenis - de officier van justitie eiste 300 dagen cel, waarvan 123 voorwaardelijk.

Raymond van Barneveld was op het het moment van de overval zelf in het buitenland. Zijn vrouw Silvia was alleen thuis en kreeg een pistool tegen haar hoofd. Ze was - af en toe zichtbaar geëmotioneerd - bij de rechtszaak in Den Haag aanwezig.

Slachtofferverklaring
De dochter van Silvia las aan het eind van de ochtend een slachtofferverklaring voor namens Silvia, die zelf te emotioneel was dat te doen. Met tranen in haar ogen luisterde ze naar haar dochter, die ook zeer geëmotioneerd was.

"Op de overloop zag ik twee gasten, ik schrok me helemaal rot. Omdat ik naakt was probeerde ik naar de badkamer te komen. Ondanks vele klappen wist ik een handdoek om me heen te slaan. Ik ben bedreigd met de dood en heb doodsangsten uitgestaan. Ik heb mezelf uiteindelijk weten te bevrijden met alleen een handdoek om me heen."

"Ik durf sindsdien niet alleen thuis te zijn en zag me genoodzaakt te verhuizen. Niet alleen ik ben beschadigd, ook de mensen om me heen. Jullie hebben in tien minuten m'n hele leven kapotgemaakt. Ik ben verdrietig, boos en bang in mijn eigen huis."

"Waarom zijn jullie naar binnen gegaan terwijl jullie de auto zagen staan? Waarom zijn jullie niet weggegaan toen je mij zag staan? Waarom hebben jullie een naakte vrouw bedreigd en geslagen? Hoe zou je het vinden als het je eigen moeder overkwam? Ik wil de rechtbank verzoeken jullie zwaar te straffen."

Later werd via de officier van justitie nog duidelijk dat Silvia eerst aanbelde bij de buren, maar die deden niet open. Toen heeft ze in een bosje gewacht tot de verdachten weg waren en is ze met de auto naar vrienden gereden.

Eikel
Een van de verdachten reageerde met: "Ik voel me een enorme eikel dat ik dit heb gedaan." Ook de andere verdachten toonden spijt. "Ik vind het superdapper dat de slachtoffers hier zijn."

Verdachten El H., A. en B. herhaalden maandagmorgen wat ze al eerder hebben gezegd en verklaard: ze waren dronken en onderweg naar een club.

Nadat ze een verkeerde afslag hadden genomen, besloten ze in te breken. Volgens het drietal (24, 24 en 25 jaar) waren ze niet speciaal op zoek naar het huis van Van Barneveld. Ze dachten dat er niemand thuis was.

De woning viel op omdat de rolluiken naar beneden waren. "Meestal als mensen weg zijn, doen ze de rolluiken dicht."

Via het dak wisten ze binnen te komen. Daar zijn camerabeelden van. Op die beelden zie je ook dat ze later wegrennen met een tas.

Ketting
Silvia werd mishandeld en bedreigd tijdens de overval en raakte lichtgewond. Bij de inbraak werden onder meer sieraden, een tas en geld gestolen.

De verdachten hebben de overval bekend maar draaiden en keerden over wie nou precies wat heeft gedaan en ontkennen (deels) geweld te hebben gebruikt. Zo bekenden ze schoorvoetend een ketting te hebben afgerukt, maar ontkenden ze haar te hebben geslagen. Wel gaven ze toe dat ze het, omdat ze dronken waren, niet allemaal meer precies weten.

Silvia wist uiteindelijk na een worsteling te ontkomen. Yassine el H. (die in zijn jeugd nog werd gescout door Ajax) heeft in een brief zijn excuus aangeboden aan Silvia van Barneveld. El H. zou graag ook persoonlijk zijn excuus aanbieden aan haar, maar een ontmoeting heeft ze afgewezen.

Het trio is kort na de overval aangehouden en blijft voorlopig ook nog vastzitten. De mannen hebben allemaal een strafblad. Die van El H. en A. is zelfs zo omvangrijk dat ze in de Top600 van jonge criminele veelplegers voorkwamen van de gemeente Amsterdam.

De rechtbank doet uitspraak op 28 januari.

Meer over