Video

Sieg Heil-incident op Dam kleine smet op Bevrijdingsdag

Het Amsterdamse 4 en 5 mei comité beschouwt het 'Sieg Heil-incident' op de Dam als kleine rimpeling op een verder succesvolle Bevrijdingsdag.

Rob Rombouts
Volgens een filmpje op internet zou het Orakel op de Dam Sieg Heil hebben gezegd Beeld Floris Lok
Volgens een filmpje op internet zou het Orakel op de Dam Sieg Heil hebben gezegdBeeld Floris Lok

Via een sms'je konden passanten het 2,5 meter hoge kunstwerk Het Orakel een boodschap laten uitspreken. Volgens een filmpje op internet zou de totemkop Sieg Heil hebben gezegd.

Het comité doet geen aangifte en wijst op de 1500 andere 'mooie, melige, diepzinnig' boodschappen die de totemkop uitsprak en 'de volle theaterzalen, open huizen, drukbezochte feesten en vrijheidsmaaltijden'.

Atelier Van Lieshout, schepper van Het Orakel, twijfelt aan de echtheid van het filmpje. 'Niemand van ons heeft het gehoord. Maar dan nog. Het Orakel is bedoeld als spreekbuis voor allen en als iemand dit wil zeggen, was dat mogelijk,' aldus Rookje Meijerink.

Van Lieshout gaat geen poging doen de identiteit van de sms'er te achterhalen. 'Het was juist de bedoeling om anoniem te kunnen sms'en We hebben vrijheid van meningsuiting maar weten dat mensen vaak over onze schouder kunnen meekijken.'

Overigens: de Bond tegen Vloeken was aan de voet van de totemkop aanwezig en was 'aangenaam verrast' door de positieve boodschappen.'

Meer over