Plus

Shoeless: van vuig feestje naar volwaardig festival

Van een vuig feestje in een kelder van een Turks eethuis met driehonderd vrienden een beetje gek doen op je sloffen, is Shoeless in negen jaar gegroeid naar een volwaardig tweedaags festival. Een populair festival dat anders is dan andere festivals in Amsterdam en het Nederlandse equivalent is van het Duitse Fusion of Portugese Boom.

Sasja Kooistra
Shoeless is een populair festival dat anders is dan andere festivals in Amsterdam. Beeld Nanna Lodewijkx
Shoeless is een populair festival dat anders is dan andere festivals in Amsterdam.Beeld Nanna Lodewijkx

De muzikale programmering alleen is hier niet leidend. Het festival is een groot kunstwerk waar niets gewoon is. Alles draait om de totaalervaring waarbij je al dwalend, inderdaad op blote voeten, over het terrein van Ruigoord je kunt laten verrassen door een uren durende theatrale mis in de kerk, dans door het Nationale Ballet, intieme concerten met Eefje de Visser, poëzie, dj's en gekke acts bij de eetkraampjes.

Masker
"Alles is er op ingesteld de bezoekers zo te prikkelen dat ze zich vrij voelen," vertelt Bas Engels, organisator van Shoeless. "En door je schoenen uit te doen, valt er een soort masker af waardoor bezoekers zich meer openstellen voor nieuwe avonturen en bijvoorbeeld met onbekenden in gesprek gaan." Engels organiseert ook events als confetti-galore Confetteria en de Alter Ego-verkleedfeestjes. Die dragen hetzelfde vrijheid-blijheid dna als Shoeless, waar je je ook even kan onderdompelen in een andere wereld, maar dan met je schoenen aan.

Bas Engels van Shoeless Beeld Het Parool
Bas Engels van ShoelessBeeld Het Parool
null Beeld Nanna Lodewijkx
Beeld Nanna Lodewijkx

Disco
Niet alleen de bezoekers, ook de artiesten worden gestimuleerd een andere kant van zichzelf te laten zien. "Daar zijn ze vrij in. Steve Rachmad bijvoorbeeld kent iedereen van harde techno. Hij draaide op Shoeless zes uur lang hele vette oude disco voor veertig man in een houten hutje met veel te veel rook. Dat vond hij fantastisch."

Dit weekend kunnen de schoenen weer uit voor een nieuwe editie van Shoeless op Ruigoord. En tevens de laatste, zo maakte de organisatie vorige maand vrij onverwacht bekend. Na negen jaar en 25 in- en outdoor edities is het tijd voor nieuwe stappen. "We willen nooit hetzelfde brengen maar ons blijven ontwikkelen. Kernwaarden zijn altijd verbazen, verrassen, verwonderen, vernieuwen. Als we dat voor de komende jaren willen blijven doen, zijn er twee dingen die er echt moeten gebeuren en dat is de nacht en kamperen. Dat willen we al een tijdje en dat gaat hier op de huidige locatie niet lukken," legt Engels uit vanuit zijn gouden camper, zijn tijdelijke bewoning tijdens de voorbereiding op het festival op het terrein van Ruigoord.

null Beeld Nanna Lodewijkx
Beeld Nanna Lodewijkx

"We willen voor onze bezoeker iets creëren en cureren waarmee we de staat van de bezoeker zo kneden dat ze zich openstellen. En wanneer ze die staat dan hebben bereikt, moeten ze om elf uur ineens naar huis omdat het festival afgelopen is." De hoogste tijd voor een echte weekender, met camping en een nachtprogramma. Niet louter om eens een nacht lekker door te knallen, maar vooral om als organisatie langer de tijd te hebben de bezoeker op hun avontuur mee te nemen. Pluspunt van de nacht bovendien is dat Engels daarmee ook zijn liefde voor lichtkunst eindelijk eens alle ruimte kan geven.

Locatie
Waar volgend jaar het nieuwe festival gehouden wordt, is nog even geheim, maar dat Small Matters (zoals het gaat heten) er gaat komen, staat vast. Wat ook vast staat is dat het blootsvoets festivallen daarmee ook einde verhaal is. "Stel dat je straks als festival vier dagen door kan, moeten bezoekers dan vier dagen no matter what zonder schoenen blijven lopen? Ook op de camping, 's nachts en tijdens slecht weer? Dan streeft het, hoe prachtig het ook is, zijn doel voorbij en wordt het een gimmick."

null Beeld Nanna Lodewijkx
Beeld Nanna Lodewijkx

Emotioneel
Bij een finale-editie hoort natuurlijk eindigen met een 'bang'. "Op zondag zetten we bijvoorbeeld acts neer die voor Shoeless belangrijk zijn. Zoals een optreden van de band Dialoque die tijdens een jam op Shoeless is ontstaan en nu sky high gaat. En we hebben een vaste artiest die traditiegetrouw het festival altijd met een lange set afsluit: Olivier Weiter. Ook hij is ooit op Shoeless begonnen. Het is echt zijn thuis dus ook voor hem is het erg emotioneel."

Engels en zijn Shoeless-crew onder wie Kim Kuijpers (creatief en projectleider) en een batterij aan vrijwilligers, zijn zondag zelf allemaal vrij om het einde van het festival echt goed te kunnen beleven. "We gaan ons best doen om het heel bijzonder te maken."

Shoeless festival, Ruigoord, 4 en 5 juni.
Alleen voor de festivaldag op zondag zijn nog kaarten.

Meer over