Shell zet mes in personeel Amsterdam en Rijswijk

Shell wil nog dit jaar honderden Nederlandse personeelsleden ontslaan. Het olie- en gasbedrijf heeft een vrijwillige vertrekregeling geopend voor kantoorpersoneel in Amsterdam en Rijswijk.

David Bremmer
Ook collega's bij de NAM en op het hoofdkantoor in Den Haag vallen deels onder de vertrekregeling. Beeld anp
Ook collega's bij de NAM en op het hoofdkantoor in Den Haag vallen deels onder de vertrekregeling.Beeld anp

Tot een vijfde van de medewerkers zou moeten vertrekken. Het zou gaan om personeel met een jaarsalaris van 75.000 euro of hoger.

De vertrekregeling geldt niet alleen voor de werknemers in Rijswijk en Amsterdam, waar Shell onderzoekscentra en een opleidingscentrum heeft; ook hun collega's bij de NAM en op het hoofdkantoor in Den Haag vallen er deels onder. Werknemers bij de raffinaderij van Pernis en het petrochemisch complex te Moerdijk mogen niet intekenen. Daar heerst een personeelstekort.

Medewerkers kunnen tot 1 juli aangeven vrijwillig te vertrekken. Eind september is dan hun laatste werkdag.

'Selectieve vrijwillige vertrekregeling'
In totaal 15 tot 20 procent van het kantoorpersoneel dreigt zijn baan te verliezen, vertellen ingewijden. Het oliebedrijf is één van de grote werkgevers in Nederland. Tienduizend van Shells ruim 90.000 medewerkers wereldwijd werken hier.

Shell bevestigt dat het een 'selectieve vrijwillige vertrekregeling' heeft geopend. "Die wordt aangeboden in het kader van de eerder door ons aangekondigde wereldwijde reductie van 10.300 stafleden en ingehuurd personeel," laat een woordvoerster weten. Door de aanhoudend lage olieprijzen moet Shell voor miljarden snijden in de kosten. De overname van British Gas zorgt bovendien voor forse banenoverlap.

Door nu een vrijwillige regeling te openen, poogt Shell een officiële reorganisatie te vermijden, zegt vakbond FNV. "Shell wil eerst kijken of voldoende werknemers zich vrijwillig melden," verklaart bestuurder Egbert Schellenberg.

75.000 euro
Zelf wil het olie- en gasbedrijf niets kwijt over de aard van de regeling. Volgens de FNV kan echter al het kantoorpersoneel van loongroep 5 en hoger intekenen. "Dat zijn lonen van 75.000 euro per jaar en hoger," aldus Schellenberg. De gemiddelde werknemer verdient bij Shell circa 140.000 euro per jaar.

Personeel dat voor 1 juli vertrekt, krijgt een vergoeding gebaseerd op de kantonrechtersformule met factor 1,6.

Meer over