Shell overweegt andere pensioenregeling

Shell overweegt vanaf volgend jaar januari voor nieuwe medewerkers een andere pensioenregeling te hanteren. Het bedrijf wil hen onderbrengen in een zogenoemde individueel beschikbare premieregeling, zo heeft een woordvoerder vandaag desgevraagd gezegd. Bij deze regeling ligt wel de premie vast, maar niet de hoogte van het toekomstige pensioen.

ANP/Redactie

Voor de huidige werknemers verandert er niets. Zij blijven vallen onder de huidige regeling via het pensioenfonds van Shell en krijgen nu een pensioen dat is gebaseerd op het laatstverdiende loon. Shell wijst op de grote schommelingen en schokken waarmee de pensioenfondsen momenteel hebben te kampen. 'Dat is niet een risico dat wij als bedrijf willen nemen.'

Bij een beschikbare premieregeling loopt de deelnemer meer risico. Dit soort regelingen is de laatste jaren in opkomst.

FNV Bondgenoten vindt het voorstel van Shell een verslechtering en noemt het 'onacceptabel'. Ook vreest de bond dat het nadelige gevolgen heeft voor de huidige werknemers. Shell spreekt dat tegen.

Het voorstel moet nog worden voorgelegd aan de centrale ondernemingsraad. Ook in het nieuwe systeem blijft Shell het grootste deel van de premie betalen.

Meer over