Shariageleerde vanavond in debat in De Balie

De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad doet vanavond mee aan een openbaar debat over de islam in De Balie in Amsterdam. Dat heeft directeur Yoeri Albrecht van het Amsterdamse discussiecentrum laten weten. De imam zal onder andere in discussie gaan met Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

ANP/Redactie
Haitham al-Haddad in een video op YouTube Beeld
Haitham al-Haddad in een video op YouTube

Al-Haddad kwam vanochtend even na tienen aan op Schiphol.

De sjeik zou aanvankelijk deelnemen aan een symposium op de Vrije Universiteit maar dat werd afgeblazen vanwege commotie rond uitspraken die hij zou hebben gedaan. De Balie heeft de studentenorganisatie aangeboden dat het (besloten) symposium daar kan plaatsvinden, op voorwaarde dat er ook een openbaar debat zou komen met deelname van al-Haddad.

Open samenleving
Albrecht hecht er grote waarde aan dat het debat in het openbaar wordt gevoerd. 'Dat is belangrijk in een open samenleving.' Hij noemt het een slechte zaak dat de vrijheid van meningsuiting door 'moties in de Tweede Kamer' wordt beperkt.

Tijdens het debat vanavond vanaf kwart over negen zal er extra bewaking zijn, meldt Albrecht. Begin december werd een debat over de islam in De Balie, waar ook Dibi aan meedeed, verstoord door een groep radicale, voornamelijk Belgische, moslims.

Meer over