Update

SGP-stem geeft vaak de doorslag in de Eerste Kamer

SGP-senator Gerrit Holdijk geeft vaak de doorslag bij stemmingen in de Eerste Kamer. Een op de drie wetten zou de Senaat niet zijn gepasseerd als Holdijk er niet voor had gestemd, blijkt uit een inventarisatie van het Reformatorisch Dagblad.

Redactie
Gerrit Holdijk in 1998. Archieffoto. © ANP Beeld
Gerrit Holdijk in 1998. Archieffoto. © ANP

Sinds het aantreden van de Eerste Kamer op 23 mei komt de gedoogcoalitie van premier Rutte precies één stem tekort. Daardoor is de stem van de eenkoppige SGP-fractie vaak bepalend.

Zeven van de 20 wetsvoorstellen haalden in de Senaat de eindstreep met alleen de steun van VVD, CDA, PVV en SGP. Zonder de steun van de SGP had de ingrijpende herziening van de bijstandswet het niet gehaald. Ook de boete voor langstudeerders was er zonder de stem van Holdijk niet gekomen. Politiek onomstreden wetsvoorstellen heeft de krant niet in het onderzoek meegenomen.

Ontwikkelingssamenwerking
Gisteravond stelde SGP-leider Kees van der Staaij nog dat zijn partij bij een nieuwe bezuinigingsronde geen verdere korting op Ontwikkelingssamenwerking zal steunen. Op 1 maart komt het CPB met economische cijfers, die er waarschijnlijk tot zullen leiden dat er extra bezuinigd zal worden door het kabinet en zijn gedoogpartner. Verwacht wordt dat het om zo'n tien miljard euro zal gaan.

CDA, VVD en PVV hebben drie weken uitgetrokken om hieruit te komen. Voor de PVV is korten op Ontwikkelingssamenwerking juist een eerste voorwaarde voordat de partij over andere maatregelen wil spreken.

Meer over