Seksuele intimidatie voortaan een misdrijf in Egypte: maximaal vijf jaar cel

Om het toegenomen geweld tegen vrouwen een halt toe te roepen wordt seksuele intimidatie voortaan beschouwd als een misdrijf in Egypte. De maximale gevangenisstraf zal vijf jaar bedragen. Interim-president Adly Mansour vaardigde gisteren daartoe een presidentieel decreet uit.

null Beeld epa
Beeld epa

De huidige wet omschrijft seksuele intimidatie in vage bewoordingen als 'aantasting van de eerbaarheid'. Het decreet is een amendement op de wet en maakt deze duidelijker.

Daders kunnen daarom nu worden bestraft met zes maanden tot vijf jaar cel. Als een dader zich in een machtspositie bevindt, omdat hij bijvoorbeeld de leidinggevende van een slachtoffer is of tijdens de daad een uniform droeg en bewapend was, is de strafmaat minimaal twee jaar. Veelplegers kunnen 'dubbele straffen' krijgen.

Geweld tegen vrouwen is de afgelopen jaren sterk toegenomen in Egypte. Na de val van president Hosni Mubarak in 2011 vonden er vele groepsverkrachtingen plaats op het Tahrirplein in Caïro. Volgens een studie van de VN is 99,3 procent van de vrouwen in Egypte wel eens misbruikt.

undefined

Meer over