Update

Schutter in Rome had het gemunt op politici

Twee politieagenten zijn zondag voor het kantoor van de Italiaanse premier neergeschoten. Volgens openbaar aanklager Pierfilippo Laviani in Rome wilde de dader politici doden. De politie heeft een verdachte opgepakt.

Redactie
Een gewonde man wordt geholpen voor het kantoor in Rome. Beeld ap
Een gewonde man wordt geholpen voor het kantoor in Rome.Beeld ap

De schietpartij vond plaats op het moment dat de nieuwe premier Enrico Letta en de leden van zijn kabinet verderop in het presidentieel paleis werden beëdigd. Het lukte Letta zaterdag de maandenlange politieke patstelling in Italië te doorbreken en een regering te vormen.

Volgens de aanklager heeft de verdachte alles bekend. De man zou politici willen neerschieten, maar omdat hij die niet kon bereiken, schoot hij op de politieagenten. De verdachte komt volgens de aanklager mentaal instabiel over.

'Het was geen terroristische actie, maar het bittere politieke klimaat van de afgelopen maanden heeft zeker niet geholpen', had de burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, eerder gezegd.

Een politiefunctionaris zei tegen persbureau Reuters dat de verdachte uit de zuidelijke regio Calabrië komt en meermalen op de agenten schoot. Tegen andere politieagenten in de buurt riep hij 'schiet me neer, schiet me neer'.

Werkloze man
De Italiaanse minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano noemde het incident een 'tragisch misdrijf door een werkloze man'. Naast de twee agenten raakte ook een vrouwelijke voorbijgangster lichtgewond, maar het is nog onduidelijk hoe. De schietpartij veroorzaakte paniek op het plein voor het premierskantoor en veel mensen probeerden te vluchten.

De verdachte, een 49-jarige man, wilde zichzelf na zijn daad van het leven beroven, maar had geen kogels meer, aldus Alfano. Hij vuurde in totaal zes kogels af. Alfano heeft inmiddels een bezoek gebracht aan de agent die in zijn nek werd geschoten.

Meer over