Update

Schultz trekt zich problemen winterspoor meer aan

Al diverse winters hebben treinreizigers last van grote vertragingen bij winterweer, maar na de recente problemen zal minister Melanie Schultz (Verkeer) op dit gebied meer verantwoordelijkheid naar haar toetrekken. Dat zei ze vandaag in een debat met de Tweede Kamer.

ANP/Redactie
©ANP Beeld
©ANP

Schulz zal diep in het dossier duiken, buitenlandse expertise inroepen en in mei de Kamer een notitie sturen over het onderwerp, beloofde ze.

Uitgeklede winterdienstregeling
Schultz wilde zich er nu al niet op laten vastpinnen dat ze extra geld voor het spoor uittrekt, want ze wil ook naar andere oplossingen kijken. Een daarvan is het eerder invoeren van een uitgeklede winterdienstregeling.

Bovendien wees ze op de slechte economische tijden, waardoor extra geld er niet in zit.

Kracht natuur
De Kamer was zeer kritisch op het slecht functioneren van het spoornet in extreem weer. Schultz was het met de parlementariërs eens. 'Ik baal er ook van, vooral omdat er zo hard is gewerkt.' Maar ze wees ook op de kracht van de natuur waardoor ook in de toekomst het spoornet kan uitvallen door de weersomstandigheden. 'Als er volgend jaar hagel zo groot als kinderkoppen uit de lucht valt, hebben we een nieuw probleem.'

De Kamerleden kwamen met diverse suggesties ter verbetering. Zo zou er bijvoorbeeld naar gekeken moeten worden om bij slecht weer vast treinpersoneel op vaste trajecten te laten rijden. Op die manier kunnen ze hun traject goed controleren op vastgevroren wissels. Schultz liet doorschemeren daar nog niet zo veel voor te voelen. Wel gaat ze kijken hoe bij winter-ellende de reiziger beter kan worden geïnformeerd.

Bonussen
De VVD-bewindsvrouw benadrukte dat ze alleen kan worden afgerekend op zaken waar ze wat aan kan doen. Het uitdelen van bonussen aan de leiding van NS en spoorbeheerder ProRail behoort daar niet toe, stelde ze. De raad van commissarissen van die bedrijven gaat daarover. VVD'er Charlie Aptroot suggereerde daarom de raad van commissarissen bij NS te vervangen omdat die er al lang zit. Volgens hem moet daar 'de boel eens goed worden opgeschud'.

De minister zei dat de raad van NS morgen praat over het uitkeren van bonussen. Ze gaat bekijken in hoeverre de winterdienstregeling mag worden uitgezonderd van het punctualiteitscijfer van NS. Dat cijfer bepaalt mede of bonussen worden uitgekeerd.

Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer in Den Haag over de winterproblematiek op het spoor. © ANP Beeld
Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer in Den Haag over de winterproblematiek op het spoor. © ANP
Meer over