Schultz blikt vooruit op beter spoor

De komende jaren moet heel wat worden verbeterd aan het spoor: de betrouwbaarheid en het reisgemak moeten beter, evenals de informatievoorziening. Ook moet het spoor veiliger worden en een aantrekkelijker alternatief voor de auto worden. Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen in haar Spoorvisie, die ze vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.

null Beeld anp
Beeld anp

De minister ontwikkelde de visie op aanraden van de commissie-Kuiken. Die stelde dat Schultz meer de regie moet nemen op het spoor, zodat beter en veiliger personen- en goederenvervoer mogelijk wordt. Ook moest ze volgens de commissie niet enkel reageren op incidenten, maar ook langer vooruit denken. Dat doet ze nu tot 2028.

Schultz nam de afgelopen tijd ook al wat meer de regie in handen op het spoor. Dat deed ze onder meer bij het beveiligingssysteem Ertms en tijdens het winterweer. Ze spoorde vervoerder NS en spoorbeheerder ProRail aan samen te werken en snel verbeteringen door te voeren. Met haar visie hoopt ze de komende jaren over alle thema's rond het spoor meer invloed te krijgen.

De minister gaat met de Tweede Kamer overleggen over haar toekomstplannen. Eind van het jaar zal ze dan een definitieve visie vaststellen. Daarna gaat ze met de NS en ProRail praten over de manier waarop de plannen moeten worden uitgevoerd. Dat zal deel uitmaken van de nieuwe concessie.

De Tweede Kamer praat donderdag met Schultz over het spoor. Het gaat dan onder meer over de plannen om chaotische taferelen in de winter te voorkomen.

Meer over