Update

Schuldencrisis zet resultaten ING onder druk

ING heeft in het afgelopen kwartaal duidelijk de gevolgen van de schuldencrisis en van scherpere regels voor verzekeraars in de Verenigde Staten gevoeld. Ondanks een forse winstgroei zetten die ontwikkelingen de resultaten onder druk, zo bleek vandaag uit de cijfers van het financiële concern.

ANP/Redactie
null Beeld

ING boekte in het vierde kwartaal van 2011 een nettowinst van 1,19 miljard euro. Een jaar eerder bleef boven de streep slechts 130 miljoen euro over. Het onderliggende nettoresultaat verslechterde echter tot een verlies van 516 miljoen euro, tegen een winst van 252 miljoen euro een jaar eerder.

Griekse obligaties
Afschrijvingen op Griekse obligaties drongen de onderliggende winst van de bank terug tot 793 miljoen euro. Dat was bijna de helft minder dan in de laatste 3 maanden van 2010. De verzekeringsactiviteiten boekten een negatief resultaat van 1,35 miljard euro, tegen een min van 873 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2010. Die teruggang kwam vooral door strengere regels in de Verenigde Staten en verliezen op constructies om de kapitaalbasis te beschermen.

De verzekeringsactiviteiten boekten een negatief resultaat van 1,35 miljard euro, tegen een min van 873 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2010. Die teruggang kwam vooral door strengere regels in de Verenigde Staten en verliezen op constructies om de kapitaalbasis te beschermen.

Onzekerheid
'De economische omstandigheden werden moeilijker in het vierde kwartaal', stelde bestuursvoorzitter Jan Hommen. 'De financiële crisis verspreidde zich verder in de reële economie en de onzekerheid over de Europese schuldencrisis bleef het vertrouwen aanpassen.'

ING schreef afgelopen kwartaal nog eens 199 miljoen euro af op Griekse obligaties, waardoor in totaal ongeveer 80 procent van de totale waarde van die schuldpapieren uit de boeken is verdwenen. ING bouwde de blootstelling aan Griekse, Italiaanse, Ierse, Portugese en Spaanse obligaties in het vierde kwartaal met 1,8 miljard euro af.

Slechter dan verwacht
De resultaten van ING waren slechter dan analisten hadden voorzien. Zij hielden gemiddeld rekening met een onderliggende winst van 1,3 miljard euro voor de bank en een min van 552 miljoen voor de verzekeringsactiviteiten. De nettowinst kwam in hun voorspelling uit op bijna 2 miljard euro.

Over heel 2011 boekte ING een nettowinst van 5,77 miljard euro. Een jaar eerder bedroeg het nettoresultaat 2,8 miljard euro.

Meer over