Update

Schrijver J.D. Salinger (91) overleden

Salinger is 91 jaar geworden. Foto AP Beeld
Salinger is 91 jaar geworden. Foto AP

NEW YORK - Liefhebbers van de Amerikaanse schrijver Jerome David Salinger zullen treuren over zijn dood, maar zijn overlijden geeft hen ook hoop. Volgens vrienden heeft de auteur, die sinds 1965 niets meer publiceerde, zeker vijftien ongepubliceerde boeken geschreven, waarvan hij de manuscripten in een kluis bewaarde. Deze boeken worden na Salingers dood mogelijk alsnog uitgegeven.

Salinger leeft bij velen vooral voort als schrijver van het boek The Catcher in the Rye, dat verscheen in 1951. De debuutroman van de schrijver gaat over de scholier Holden Caulfield die in conflict komt met de maatschappij van de volwassenen. Veel lezers herkenden zich in Caulfields onvrede met de gevestigde samenleving en genoten van Salingers stijl, waarin luchtigheid en ernst elkaar afwisselen.

Het boek staat nog altijd op literatuurlijsten van middelbare scholieren over de hele wereld. Salinger publiceerde echter meer werken. In 1953 verscheen de verhalenbundel Nine Stories. Het eerste ervan, A Perfect Day for Bananafish, eindigt met de zelfmoord van de hoofdfiguur Seymour Glass. De familie Glass, een verzameling genieën en mislukkelingen, keerde terug in de boeken Franny and Zooey (1961) en Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction (1963).

Verontwaardiging
In 1965 verscheen in het tijdschrift The New Yorker de novelle Hapworth 16, 1924. Het zou de laatste publicatie van de schrijver worden. Salinger haalde nog wel de publiciteit in 1999, toen zijn ex-vriendin Joyce Maynard veertien brieven van hem aan haar liet veilen. Zij citeerde enkele passages uit de brieven, hetgeen bij bewonderaars van Salinger verontwaardiging opwekte, aangezien Salinger al sinds de jaren vijftig de publiciteit schuwde en zeker tegen publicatie van zijn intieme gevoelens was.

Hij had zich in 1953 teruggetrokken in een dorpje in de staat New Hampshire. Media deden in de decennia daarna tevergeefs nog veel moeite hem te spreken te krijgen.

Salinger werd op nieuwjaarsdag 1919 in New York geboren als zoon van een niet onbemiddelde Pools-joodse importeur van ham en kaas en een Ierse moeder. Hij wilde aanvankelijk acteur worden, maar werd militair in het Amerikaanse leger, eerst als infanterist en later als inlichtingenofficier. Aan zijn legertijd hield hij een afkeer van de gevestigde samenleving en een hang naar mystiek over. (ANP)

Tussen 1954 en 1965 schreef Salinger dertien verhalen voor het blad The New Yorker. Als eerbetoon heeft het tijdschrijft de verhalen online gezet.

Meer over