Update

Schoten gelost voor huis crimineel Ahmed R. in Oost

Meerdere kogels zijn zaterdagnacht afgevuurd in de Commelinstraat, vlakbij het huis van crimineel Ahmed R., (23) die vorig jaar zwaargewond raakte bij een aanslag in de straat.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Een kogelgat na het schietincident van zaterdagnacht. Beeld Maarten van Dun
Een kogelgat na het schietincident van zaterdagnacht.Beeld Maarten van Dun

Ditmaal werden even ronden 2.30 uur meerdere schoten gelost, waarna een auto hard wegreed. Ook verklaarden getuigen een man te hebben zien wegrennen. Nadat de politie en een traumateam ter plaatse waren gekomen, bleek dat niemand gewond was geraakt.

Wel zijn meerdere auto's beschadigd geraakt. Er zijn zondagochtend kogelgaten te zien in de deur van een geparkeerde auto en het belpaneel van een huizencomplex.

De politie deed onderzoek bij het huis van Ahmed R., waar de schietpartij voor de deur gebeurde. Deze R. was in juli vorig jaar al doelwit van schutters. Toen werd hij rond 02.00 uur 's nachts voor zijn deur meerdere keren geraakt door kogels uit een automatisch vuurwapen. Hoewel hij er aanvankelijk slecht aan toe was, overleefde de R. de schietpartij toch. Het is nog onduidelijk of hij dit keer opnieuw het doelwit was.

Hoewel nog relatief jong is R. geen onbekende in het Amsterdamse criminele milieu. Hij was in mei 2013, pas 19-jaar oud, verwikkeld in een hoogoplopend conflict om een partij hasj, die uit Marokko geïmporteerd moest worden. Daarvoor had hij de krachten gebundeld met Fahd el Y., een jongeman uit Hoofddorp.

Gijzeling
Nadat de partij drugs echter nooit aankwam, wilde R. de schade verhalen op de vader van zijn compagnon. Volgens justitie gijzelde R. zijn zakenpartner El Y. drie dagen in een woning in de Dapperbuurt. El Y. verklaarde dat hem meerdere keren een vuurwapen op het hoofd was gezet. Hij moest zijn vader bellen, waarna R. van hem 30.000 euro eiste. Bij de overdracht van het geld werd R. door een arrestatieteam aangehouden.

Overigens beweerde R. later dat de ontvoering met medeweten van El Y. in scene was gezet. De rechtbank veroordeelde R. tot tien maanden cel vanwege de afpersing, maar sprak hem vrij voor de gijzeling. Of R. sindsdien nog met de politie in aanraking kwam is niet bekend.

Meerdere geparkeerde auto's raakten beschadigd. Beeld Maarten van Dun
Meerdere geparkeerde auto's raakten beschadigd.Beeld Maarten van Dun
Meer over