Schoonzoon Spaanse koning voor rechter

Een schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos, Iñaki Urdangarin, is zaterdag in Palma de Mallorca verhoord door een onderzoeksrechter over een corruptieschandaal. Hij moet er ook uitleg geven aan speciale onderzoekers van justitie die zich met de bestrijding van corruptie bezighouden.

De schoonzoon van de Spaanse koning, Iñaki Urdangarin Beeld ANP
De schoonzoon van de Spaanse koning, Iñaki UrdangarinBeeld ANP

De 45-jarige Urdangarin wordt er onder meer van verdacht als stichtingsbestuurder geknoeid te hebben met miljoenen euro's overheidsgeld die voor de stichting, het Instituto Nóos, waren bedoeld. Het zou onder zijn verantwoordelijkheid zijn weggesluisd voor commerciële doeleinden. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan fraude, valsheid in geschrifte, verduistering en corruptie.

Het schandaal heeft het vertrouwen in het Spaanse koninghuis enorm geschaad. Urdangarin wordt sinds eind vorig jaar letterlijk en figuurlijk stilaan verwijderd uit de entourage van de koning. De voormalige handbalspeler Urdangarin is sinds oktober 1997 getrouwd met de jongste dochter van de koning, Cristina (47). Ze hebben vier kinderen.

Urdangarin heeft zaterdag uitdrukkelijk verklaard dat het koninklijk huis hem 'geen mening, raad of toestemming' gaf voor zijn werkzaamheden bij de stichting. Afgelopen week dreigde de publicatie van e-mails aan een medewerker de koning mee te slepen in het schandaal. Urdangarin zou zijn schoonvader hebben voorgesteld als iemand die achter zijn plannen als bestuurder van de stichting in de jaren 2004-2006 stond.

In de mails werden volgens Spaanse media ook Alberto Aza, een van de meest naaste medewerkers van de koning, en Corinna Sayn Wittgenstein, een goede vriendin van Juan Carlos, opgevoerd als figuren die op de hoogte waren van wat hij met de stichting wilde bereiken.

Meer over