Update

Schoonmakers steken handen uit de mouwen in belaagd Athene

Brandweerlieden en vuilnisophalers zijn vandaag in Athene aan een grote schoonmaakoperatie begonnen. Nadat het parlement gisteravond akkoord was gegaan met een nieuw pakket aan stringente bezuinigingen braken rellen uit in de Griekse hoofdstad.

Redactie / AP
Schoonmakers aan het werk in een uitgebrand café in het centrum van Athene. Beeld AP
Schoonmakers aan het werk in een uitgebrand café in het centrum van Athene.Beeld AP

Minstens 45 gebouwen in Athene, waaronder een gerestaureerde oude bioscoop, werden in brand gestoken. Bij vele tientallen winkels en cafés werden de ramen ingegooid en veel winkels werden geplunderd. Bij de rellen zijn minstens 120 gewonden gevallen. Zeker 130 mensen zijn tijdens de rellen aangehouden door de politie.

Eerder waren in Athene en andere Griekse steden doorheen de dag ook al onlusten uitgebroken. In Thessaloniki, de tweede stad van het land, en op de eilanden Kreta en Korfoe liepen protesten tegen de bezuinigingen eveneens zwaar uit de hand.

De onlusten richtten zich tegen het Griekse parlement. Een meerderheid van de parlementariërs stemde gisteravond namelijk in met ingrijpende bezuinigingen en hervormingen. Die waren vereist om nieuwe leningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te krijgen, maar zorgen voor veel controverse onder de bevolking.

undefined

Meer over