Schooldag één: 565 verzuimers

AMSTERDAM - Honderden Amsterdamse basisscholieren hebben maandag, op hun eerste schooldag, gespijbeld. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van Bureau Leerplicht Plus (BLP). Leerplichtambtenaren controleerden verzuimlijsten en telden zelf de leerlingen op de basisscholen.

Op 96 scholen kwamen 565 leerlingen niet opdagen. Van hen had zeker de helft (291) geen reden om afwezig te zijn. De andere helft (274) noemde ziekte, vertraagde vluchten, autopech of ongeluk en familieomstandigheden als excuus voor het verzuim.

Alle ouders moeten zich verantwoorden. Zij krijgen een verhoorgesprek en moeten schriftelijk bewijs afgeven. Als ouders niet kunnen aantonen dat hun kind geoorloofd afwezig was, dan kan de leerplichtambtenaar proces-verbaal opmaken. De officier van justitie bepaalt de boete. Als een kind erg lang of meerdere keren van school wegblijft, dan moet de ouder voor de rechter komen.

Eind vorig schooljaar was het verzuim buiten proporties. Bij de controle op 26 juni waren op 37 scholen 277 leerlingen afwezig. (HET PAROOL)

Scholieren bij de V&D op zoek naar schoolspullen. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Scholieren bij de V&D op zoek naar schoolspullen. Foto ANP/Koen Suyk
Meer over