Scholieren krijgen les in lucht

AMSTERDAM - Een grote groep Amsterdamse scholieren in het voortgezet onderwijs krijgt volgend schooljaar lessen in lucht.Havo- en vmbo-leerlingen leren alles over de luchtkwaliteit en onderzoeken die met behulp van stikstofmetingen en verkeerstellingen. Vooralsnog doen zes tot zeven scholen mee aan het proefproject 'Jongeren de lucht in', aldus het Milieucentrum Amsterdam dinsdag. Bij succes komt er een lesprogramma voor alle Amsterdamse scholen.

Het project moet jongeren bewust maken van de luchtvervuiling in de hoofdstad. Onlangs bleek uit een rapport van de GGD dat de lucht in Amsterdam sinds 1999 niet schoner is geworden. Jaarlijks overlijden in Amsterdam duizend mensen voortijdig als gevolg van luchtverontreiniging. De levensverwachting van Amsterdammers is een jaar korter dan de gemiddelde Nederlander.

Milieucentrum Amsterdam heeft het Amsterdams Natuur & Milieu Educatie Centrum ingeschakeld voor de ontwikkeling van het onderwijsprogramma. In december 2007 komt een slotmanifestatie als afronding van het project. De gemeente Amsterdam ondersteunt het initiatief met een subsidie van ruim 40.000 euro.

In december nam de Amsterdamse gemeenteraad nog een motie aan waarbij middelbare scholieren een gratis kaartje krijgen voor de film An Inconvenient Truth van Al Gore. Het is belangrijk de jeugd voor te lichten over klimaatverandering, vond de politiek. Ook Wageningen en Eindhoven hebben geld vrijgemaakt om scholieren gratis naar deze film te laten gaan. (ANP)

undefined

Meer over