Scholen onderschatten risico op brand

In de kerstvakantie en specifiek tijdens oud en nieuw lopen scholen extra risico op brand. Tijdens de afgelopen jaarwisseling gingen 22 scholen in vlammen op. Foto ANP/Vincent Jannink Beeld
In de kerstvakantie en specifiek tijdens oud en nieuw lopen scholen extra risico op brand. Tijdens de afgelopen jaarwisseling gingen 22 scholen in vlammen op. Foto ANP/Vincent Jannink

AMSTERDAM - Scholen zijn slecht voorbereid op brandstichting en vandalisme. Dat stellen VNG Verzekeringen en Centraal Beheer Achmea. Volgens de verzekeraars onderschatten scholen het risico of vinden ze het nemen van veiligheidsmaatregelen te duur.

Scholen lopen 30 keer zo veel risico op brand als woningen. Jaarlijks breekt ongeveer 300 keer brand uit in onderwijsgebouwen, waarvan de helft op basisscholen. In een kwart tot 35 procent van de gevallen wordt het vuur doelbewust aangestoken. Zeventien procent van de branden ontstaan door verkeerd gebruik van elektrische apparaten of door gebruik van een defect apparaat.

In de kerstvakantie en specifiek tijdens oud en nieuw lopen scholen extra risico op brand. Tijdens de afgelopen jaarwisseling gingen 22 scholen in vlammen op. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) zijn scholen juist in die periode een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers en baldadige jongeren.

Volgens schattingen van VNG Verzekeringen, waarbij dertig procent van de scholen zijn verzekerd, is ruim tien tot vijftien procent van de scholen in grotere steden niet voldoende beveiligd tegen zowel brandstichting als 'spontane' uitbraken van brand door bijvoorbeeld kortsluiting. VNG Verzekeringen trekt vooralsnog geen consequenties, mits de scholen voldoen aan de wettelijke bouweisen.

Het CCV roept scholen op in de kerstvakantie goed te letten op de brandveiligheid. Scholen moeten ervoor zorgen dat na melding van inbraak of brand binnen vijftien minuten iemand ter plaatse is en moeten containers minimaal tien meter van de gevel af worden geplaatst.

VNG Verzekeringen stuurt komende week een brief naar gemeenten waarin brandpreventierichtlijnen voor scholen onder de aandacht worden gebracht. Centraal Beheer Achmea komt tussen kerst en oud en nieuw met voorstellen.

Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders in het primair-, voortgezet- en speciaal onderwijs (AVS) nemen veel scholen al maatregelen en valt het wel mee met de onderschatting van de risico's. ''We zijn niet bang dat alle 7500 basisscholen in de fik vliegen. De meeste scholen realiseren zich heel goed dat een brand een grote ramp kan zijn en letten goed op'', aldus een woordvoerder. (GPD)

Meer over