Scholen in Nieuw-West krijgen 8000 zonnepanelen op het dak

Meer dan dertig scholen in Amsterdam krijgen de komende jaren samen 8000 zonnepanelen op het dak. De helft van de energiekosten wordt zo bespaard. 'Dat kan weer naar het onderwijs.'

Lorianne van Gelder
Met de investering van 3 miljoen euro besparen de schoolbesturen uiteindelijk 1,5 miljoen euro aan elektriciteitskosten Beeld anp
Met de investering van 3 miljoen euro besparen de schoolbesturen uiteindelijk 1,5 miljoen euro aan elektriciteitskostenBeeld anp

De zonnepanelen worden op 34 basis- en middelbare scholen in Nieuw-West geplaatst over een periode van twee jaar. Daarmee wordt het aantal zonnepanelen in de stad in één klap met 8 procent verhoogd.

Het initiatief komt van Joke Middelbeek, voorzitter van schoolbestuur STWT van vijftien basisscholen in Nieuw-West.

Privé had ze een paar zonnepanelen, maar bij de scholen was daar nooit over nagedacht. "Gek, want schooldaken zijn ideaal om zonnepanelen op te leggen."

Geen extra bekostiging
Middelbeek bracht schoolbesturen bij elkaar, de gemeente stelde een projectmanager aan om de scholen te helpen.

Niet alleen het milieu was daarbij een motivatie. "We zijn steeds meer energie gaan gebruiken door ict, maar krijgen daar vanuit de overheid geen extra bekostiging voor. We willen dat zo veel mogelijk onderwijsgeld ook naar onderwijs gaat."

Met de investering van 3 miljoen euro, waarvan de helft wordt vergoed door subsidies, besparen de schoolbesturen uiteindelijk 1,5 miljoen euro aan elektriciteitskosten.

De zonnepanelen leveren per jaar ruim 2 miljoen kilowattuur aan zonnestroom, evenveel als het verbruik van 640 huishoudens. Dat is ongeveer de helft van wat de scholen nodig hebben.

Het is geen overdreven besparing: het onderwijs is steeds vaker geld kwijt aan stookkosten, onderhoud en schoonmaak ten koste van uitgaven voor leerlingen en leraren.

Adviesbureau Berenschot becijferde eerder dit jaar dat basisscholen landelijk tussen 2010 en 2014 5,3 miljard euro kwijt waren aan zaken die niet direct met onderwijs te maken hebben, terwijl ze er slechts 3,9 miljard voor kregen.

Schoolbesturen Zaam, Asko, Amos, STWT, Esprit Scholen en SOVOP doen mee. Niet onbelangrijk: de kinderen leren ook nog iets van het project. Middelbeek: "Je moet de jeugd bijbrengen dat duurzame energie onmisbaar is."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over