Scholen dupe van schaarste in de bouwwereld

­Na de bouw van woningen stagneert ook die van nieuwe scholen. Amsterdam wil tientallen schoolgebouwen erbij, maar bouwers haken af en prijzen lopen op.

Michiel Couzy
null Beeld anp
Beeld anp

Middelbare school Cartesius 2 krijgt voorlopig geen nieuw gebouw op de Plantage Muidergracht.

De gemeente Amsterdam heeft de plannen moeten uitstellen: geen enkele aannemer heeft zich ingeschreven voor de aanbesteding. Cartesius 2 blijft voorlopig zitten in tijdelijke onderkomens in het centrum.

De problemen in Amsterdam beperken zich niet tot deze ene school, schrijft wethouder Onderwijs Marjolein Moorman aan de gemeenteraad. Ook andere nieuwbouwplannen worden geraakt. De bouw is kieskeurig door tekorten aan personeel en materiaal als heipalen en kozijnen.

De stad heeft een groot probleem, want de ­komende jaren zijn dringend nieuwe scholen nodig om de groei van Amsterdam bij te benen.

Tot 2025 komen er zeker 50.000 huizen bij en in al die nieuwe wijken moeten ook scholen komen.

In totaal wil de gemeente zo'n veertig tot vijftig nieuwe gebouwen realiseren voor basisscholen en nog eens een tiental voor middelbare scholen. Tot 2022 is 830 miljoen euro uitgetrokken voor bouw en renovatie van scholen.

Complexe projecten
"Zo extreem als met Cartesius 2 heb ik het nog niet meegemaakt," zegt Marco van Zandwijk van kenniscentrum Ruimte-OK, dat scholen en gemeenten adviseert over scholenbouw.

De landelijke trend is wel duidelijk. "Aannemers zitten vol met werk, ze kunnen het vaak niet meer aan. Die schrijven niet meer op elke aanbesteding in."

Hoe moet de gemeente de bouw van zo veel scholen voor elkaar boksen in deze tijden van tekorten in de bouw? "Dat wordt spannend," zegt Michiel Otto, directeur van Hevo, die bouwprojecten begeleidt en onder meer betrokken was bij de nieuwbouw van de Burgemeester De Vlugtschool in Nieuw-West.

De bouw van scholen is complex, aldus Otto, omdat veel partijen betrokken zijn, zoals gemeenten, architecten en schoolbesturen.

De gebouwen moeten bovendien aan strenge eisen voldoen en duurzaam zijn. "En dan is de omschrijving van de bouwprojecten ook vaak nog vaag."

De bouw van woningen in Amsterdam loopt eveneens vertraging op door de tekorten, maar scholenbouw is nog problematischer vanwege de grote risico's. Bedrijven doen liever woningen. "Ze bouwen een rijtje huizen en klaar is Kees," aldus Otto. Een school is maatwerk.

Prijzen gaan over de kop
Partijen die nog wel scholen bouwen vragen hogere prijzen, omdat ze minder concurrentie treffen en de kosten voor personeel en materiaal oplopen. "Overal gaan de prijzen over de kop," zegt Van Zandwijk.

Amsterdam stelt al meer geld beschikbaar per schoolgebouw dan veel andere gemeenten. Wethouder Moorman gaat kijken welke consequenties de bouwproblemen hebben voor de plannen van de gemeente.

Van Zandwijk pleit voor een nationaal programma, waarbij het kabinet is betrokken. "We hebben het over tekorten aan onderwijzers, een gebrek aan vaklieden, grondstoffen en daarmee aan gebouwen. We laten onze kinderen toch niet in de kou zitten?"

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over