Update

'Schmitz verdiende illegaal ruim 100 miljoen dollar'

De oprichter van de gisteren uit de lucht gehaalde site MegaUpload.com, de Duitse hacker Kim Schmitz (37), verdiende tot gisteren zo'n 10 miljoen euro per jaar met zijn internetactiviteiten. De FBI denkt dat hij in de loop der jaren meer dan 100 miljoen dollar heeft verdiend met illegale activiteiten op internet.

Eric Borsje
Het huis in Auckland. Geschatte waarde: $ 40 miljoen Beeld
Het huis in Auckland. Geschatte waarde: $ 40 miljoen

Bovendien woonde hij in een riant onderkomen in Nieuw Zeeland met een waarde van zo'n 30 miljoen euro, het duurste huis van het land.

Wagenpark
Schmitz is een liefhebber van dure auto's. Hij deed dan ook mee aan de Gumball 3000 rally, die hij in 2004 won. Hij is de trotse eigenaar van een Lamborghini, Maserati, Rolls Royce Phantom en 15 Mercedessen. Tot de inboedel behoorde ook een luxueus jacht van 8 miljoen euro. Daarnaast bezat hij sculpturen van de kunstenaar Christian Colin.

Gevangenis
Schmitz was op jonge leeftijd al rijk geworden met de verkoop van zijn antihackbedrijf Dataprotect. Later belandde hij in de Duitse gevangenis wegens handel met voorkennis in aandelen Letsbuyit. Nu ziet het er opnieuw naar uit dat hij de cel in gaat. Kim zit nu vast op verdenking van het illegaal verdienen van meer dan 100 miljoen. Hij loopt de kans om voor minstens zes jaar achter de tralies te verdwijnen.

De Nederlander Bram van der Kolk zou het technische brein achter MegaUpload zijn. Ook hij is opgepakt in Nieuw Zeeland.

Site
Op de site MegaUpload.com konden gebruikers games, films, muziek en andere digitale bestanden downloaden en uploaden. Een lidmaatschap of abonnement was niet nodig, maar betalende bezoekers kregen meer snelheid en capaciteit. Op die manier verdiende Megaupload volgens de FBI meer dan 110 miljoen dollar. Betalingen liepen via Paypal.

Vergelding
Hackergroep Anonymous heeft onder andere de sites van het Amerikaanse ministerie van Justitie en die van platenmaatschappij Universal aangevallen, uit vergelding voor het uit de lucht halen van MegaUpload.

Kim Schmitz Beeld
Kim Schmitz
Meer over