Schiphol waarschuwt voor lange rijen bij paspoortcontroles

Er dreigt een hete zomer op Schiphol met lange rijen voor de paspoortcontroles. Schipholtopman Jos Nijhuis wil dat het kabinet zo snel mogelijk geld vrij maakt om de druk op de Marechaussee te verlichten, anders loopt het volgens hem mis.

Herman Stil
De marechaussee controleert passagiers op Schiphol. Beeld anp
De marechaussee controleert passagiers op Schiphol.Beeld anp

'Er komt een drukke meivakantie en een zeer drukke zomerpiek," aldus Nijhuis vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers. "Na ons securityfilter staan reizigers lang in de rij bij de paspoortcontrole. De bezetting bij de Marechaussee was al krap, maar nu staat bechikbare capaciteit helemaal onder druk omdat de Marechaussee elders nodig is vanwege de vluchtelingenproblematiek en de veiligheid."

"Ik heb daar begrip voor, maar ik wil ook benadrukken dat het gaat om een nijpend probleem. De kwaliteit van Schiphol staan onder druk. Met deze situatie van de paspoortcontrole wordt het anders een hete zomer. We moeten intensief praten met de overheid over creatieve oplossingen, ook al zijn die tijdelijk."

Politieke snelheid
"Er is dringend behoefte aan geld en politieke snelheid uit Den Haag. In de voorjaarsnota moet financiele ruimte worden vrijgemaakt voor oplossing van dit probleem. Het is lastig om een bedrag te noemen."

"Je kunt bezetting van de Marechaussee vergroten, maar meer mensen zijn er niet. We kunnen ook techniek inzetten. We hebben systemen als gezichtscontrole en Privium. Misschien moet je niet iedereen controleren, als je weet dat sommige mensen geen probleem zijn."

Schiphol kondigde vrijdagochtend aan in de toekomst haar tarieven weer te verhogen om uitbreidingen te financieren. Volgens Nijhuis moeten de tarieven omhoog. "De bouw van een nieuwe A-pier en een terminal is een zeer noodzakelijke uitbreiding. Het is steeds meer dringen in de lucht en op de platforms. Dat is helemaal een majeure uitgave. Dit wordt een openhartoperatie terwijl we marthon lopen. Het iss een grote investering maar wel eentje waarvan we in de toekomst ook een tweede en de derde a-pier kunnen toevoegen."

"Over de investeringen in het A gebied is overeenstemming met de maatschappijen. Ook zij realiseren zich dat dat die ontwikkeling effect heeft op de tarieven. Wij moeten die zo laag mogelijk houden. Maar de dalende lijn houdt een keertje op."

Meer over