Schimmel in huizen is hardnekkig: 'De kinderen worden ziek'

De schimmel in oude Amsterdamse flats is door de huurders niet weg te krijgen, maar verhuurders reageren laks. 'Volgens de dokter maakt het huis ons ziek.'

Ton Damen en Hanneloes Pen
Vocht in de woningen aan de Bernard Loderstraat zou gezondheidsklachten veroorzaken bij kinderen Beeld Mats Van Soolingen
Vocht in de woningen aan de Bernard Loderstraat zou gezondheidsklachten veroorzaken bij kinderenBeeld Mats Van Soolingen

De bus HG-schimmelverdelger en een blik witte verf staan voor het grijpen. Elke twee weken is Hassan Izem de klos en boent en verft hij zijn flatwoning in de Bernard Loderstraat in de Slotermeer.

Zijn vrouw Hakima laat op haar telefoon foto's van zwarte schimmelplekken zien van hun flat uit de jaren vijftig. Ze hebben een omtrek van een meter. "We zijn niet de enige hoor. Veel meer flats in deze buurt hebben er last van," zegt Hakima.

Vijftien jaar geleden betrok het gezin met inmiddels vier kinderen - de jongste is zeven maanden en de oudste twaalf jaar - de huurwoning. Alles was keurig wit geschilderd. Maar vijf jaar later ontstonden de eerste schimmelplekken in de slaapkamers. "Het zijn eerst zwarte puntjes en dan groeit het en worden het zwarte en groene vlekken," wijst Hakima naar de muur in haar slaapkamer.

Ongezond huis
Ze belden de woningbouwvereiniging, Eigen Haard, en kregen een fles HG-schimmelverdelger in de handen gedrukt. Hassan loopt naar de douche. "Kijk, het was hier zwart. De douche is vorig jaar opnieuw gestuukt en geverfd, maar na zes maanden kwam de schimmel gewoon weer terug."

Hakima: 'Ik maak me zorgen over mijn kinderen. Een van hen moest zelfs een keer naar het ziekenhuis' Beeld Mats Van Soolingen
Hakima: 'Ik maak me zorgen over mijn kinderen. Een van hen moest zelfs een keer naar het ziekenhuis'Beeld Mats Van Soolingen

Hakima: "We voelen dat we in een ongezond huis wonen. De woning is heel vochtig en onze kinderen zijn veel ziek. Ramen open zetten, helpt niet. Onze huisarts zegt dat het door de schimmel komt," zegt Hakima.

Op de tafel in de huiskamer staan twee inhalers voor Wassim van acht en Moncef van drie. Ze hebben allebei last van hun longen. Hakima: "Ik maak me zorgen over mijn kinderen. Een van hen moest zelfs een keer naar het ziekenhuis."

Henk van Gerven, Kamerlid van de SP en huisarts, kijkt met een vies gezicht naar het plafond. Hij ijvert overal in het land voor vochtvrije huizen. Met zijn partij kaart hij al jaren achterstallig onderhoud bij verhuurders aan.

"Deze kinderen moeten nu vanwege het vocht in de huizen aan symptoombestrijders en hormoonpreparaten. De bijwerkingen van de medicijnen zijn ook nog eens slecht voor de gezondheid," zegt Van Gerven. "Statistieken tonen aan dat ze vaker ziek zijn, zeven jaar korter leven en twintig jaar langer gezondheidsproblemen hebben."

Hanan Alhilali die samen met haar twee kinderen van elf en vijf jaar in de flat ernaast woont, heeft ook last van schimmel in huis. Ze woont er al bijna zeventien jaar, vroeger met haar ex-man.

"Mijn ex was de muren altijd aan het bijwerken. De meeste schimmel zit bij het raam. Nu doe ik het zelf, ongeveer om de maand. Ik haal eerst een schoonmaakdoekje over de schimmelplekken en daarna verf ik erover heen met latexverf. Het is laag op laag: schimmel-verf-schimmel-verf."

De klachten blijven
Niet alleen in de huiskamer, maar ook in de slaapkamer en badruimte is schimmelvorming. Hanan heeft een stoommachine aangeschaft om de plekken weg te krijgen. Toch houdt ze klachten; ze heeft last van astma en een van haar dochters heeft migraine. "Als ze bij haar vader of oma logeert, heeft ze nergens last van. Ik slaap zelf ook het liefst bij mijn moeder."

Ze vindt dat de woningbouwvereniging, waar ze dikwijls heeft aangeklopt, haar aan het lijntje houdt. "Ze beloofden onderzoek te doen, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Ik ben bij andere flats langsgegaan. Veel mensen hebben er last van. Het ergste dat ik heb gezien, was een zwart plafond met rails van groene en zwarte schimmel. Zo vies!"

De woordvoerder van Eigen Haard meldt dat de straat de volle aandacht heeft. "We erkennen bouwkundige problemen, en pakken die aan. We hebben bewonersavonden georganiseerd. Medewerkers onderzoeken de woningen, maar sommige bewoners zijn niet bereikbaar."

Schimmel in de slaapkamer Beeld Mats Van Soolingen
Schimmel in de slaapkamerBeeld Mats Van Soolingen

Een hardnekkig probleem

De bekende strafpleiter ­Bénédicte Ficq boog zich in 2008 over de tochtige ­beschimmelde woning in ­Amsterdam-Oost waarin de tweejarige Moustafa
El-Moukhloufi met zijn ouders woonde.

Ze dreigde De Alliantie te vervolgen wegens 'het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel' aan het kind.

Na de tussenkomst van Ficq kreeg het gezin een ander huis.

Achterstallig onderhoud bij Amsterdamse huurwoningen is onuitroeibaar. De SP voert al jaren actie met huurders van sociale huurwoningen in Amsterdam. Ook andere partijen komen op voor bewoners die kampen met schimmel en algen.

Inmiddels zijn woningen opgeknapt of gesloopt in onder meer de Van der Pekbuurt in Noord (Ymere), de Aireystrook in Nieuw-West, de Oost-Zeeburgerdijk (Eigen Haard), de Architectenbuurt (De Key),
de Dobbenbuurt in Nieuw-West (Rochdale en Eigen Haard).

Vorig jaar heeft de SP Stadgenoot in beweging gekregen voor de renovatie van duizend woningen in Holendrecht. De partij voerde actie met wethouder Laurens Ivens, waarna Stadgenoot besloot tot maatregelen.

De SP doet nu onderzoek naar achterstallig onderhoud in zes buurten. Het gaat onder meer om de Marco Polostraat in West (Rappange), de Jan de Louterstraat in Nieuw-West (Eigen Haard), het Hofje aan het Laurierhof in het centrum (Eigen Haard), en de Lodewijk van Deysselstraat in Nieuw West (Rochdale).

De SP opent vandaag een alarmlijn waar Amsterdammers terecht kunnen met klachten over het onderhoud van hun woning.

Meer over