'Schikking JPMorgan en VS van 9,5 miljard'

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft een schikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie voor 13 miljard dollar (bijna 9,5 miljard euro). Dat heeft een ingewijde zaterdag gezegd. Het is een voorlopige oplossing voor de zaak rond mogelijk bedrog bij de verkoop van hypotheken.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Het schikkingsbedrag zou gebruikt kunnen worden om consumenten schadeloos te stellen en voor schikkingen met een reeks overheidsinstanties. Onderdeel van de 13 miljard dollar is in ieder geval een schikking met de toezichthouder op de hypothekenmarkt FHFA voor 4 miljard dollar.

De deal tussen de bank en de overheid is nog niet definitief. De schikking betekent in ieder geval niet dat JPMorgan Chase wordt vrijgesteld van strafrechtelijke vervolging. Justitie begon in augustus een onderzoek naar de mogelijk frauduleuze praktijken van de bank. De bank zou waarschijnlijk volgens het akkoord moeten meewerken met het onderzoek naar mensen die in verband worden gebracht met fraudezaken.

JPMorgan zou dubieuze methodes hebben gebruikt bij de verkoop van financieel onderpand voor hypotheken tussen 2005 en 2007. Beleggers zouden een te gunstig beeld van de producten hebben gekregen. Dat zou hebben geleid tot de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de financiële crisis in de jaren na 2007.

Meer over