Video

Schietpartij De Clercqstraat lastige puzzel voor recherche

De beelden van de wilde schietpartij die Youssef el Kahtaoui de nacht van dinsdag op woensdag fataal werd op de De Clercqstraat in Amsterdam-West, roepen nog altijd meer vragen op dan ze beantwoorden.

Paul Vugts

De politie gaf de camerabeelden vanmiddag vrij in de hoop op meer tips en getuigenissen.

Te zien is hoe uit de richting van waterpijpcafé Village, waar de twee gehelmde mannen even na middernacht waren binnengevallen op zoek naar hun doelwit, over de De Clercqstraat wordt geschoten - waar kogels in een geparkeerde auto en gebouwen sloegen.

Dat gebeurt op het moment dat El Kahtaoui passeert in zijn donkere Volkswagen Polo, maar dat wil niet zeggen dat de schoten op zijn auto waren gericht. Het is bepaald niet uitgesloten dat het de klant van Village was die dat schot loste, in zijn poging de gehelmde mannen te verdrijven.
Vervolgens is te zien dat Youssef el Kahtaoui stopt voor het stoplicht bij de Bilderdijkstraat en uitstapt - om onduidelijke reden. Ook de man met wie hij in de auto zat, heeft dat niet kunnen ophelderen.

Hij loopt in de richting van de twee gehelmde mannen, die dan uit Village zijn gekomen. Eén van de twee is vervolgens op de beelden te zien als hij op El Kahtaoui schiet. Dat lijken gerichte schoten, terwijl hij richting het slachtoffer loopt. El Kahtaoui valt en overlijdt naast zijn auto.

Tram 3
Op de achtergrond is te zien hoe tram 3 dwars door het schootsveld passeert over de Bilderdijkstraat. Op de website van Nieuwe Revu wordt op grond van verklaringen van ooggetuigen en ingewijden gesteld dat de twee schutters het hadden voorzien op een getuige in de zaak omtrent de moorden in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

Het lijkt dan te gaan om Samir of Mohammed Z. uit Nieuw-West, broers die eerder doelwit waren van één en mogelijk zelfs twee moordaanslagen. De recherche heeft een lastige puzzel op te lossen.

Meer over