Scheepsreparateur gaat 50.000 m2 huren op ADM-terrein

Scheepsreparatiebedrijf Braspenning gaat ruim 50.000 vierkante meter huren op het ADM-terrein. De huurovereenkomst is afgelopen week getekend.

Het Parool
Mensen krijgen rondleiding over het ADM-terrein Beeld Jean-Pierre Jans
Mensen krijgen rondleiding over het ADM-terreinBeeld Jean-Pierre Jans

Het terrein, nu nog bezet door krakers, wordt vanaf 15 februari door het bedrijf ingericht. De krakers en de gemeente hebben hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechter die bepaalde dat de gemeente de krakers van het verdwijnen moest halen. Dit hoger beroep heeft geen opschortende werking.

Het enorme stuk grond in Westpoort kwam in 1997 in handen van vastgoedbedrijf Chidda. Aan het eind van dat jaar werd het terrein gekraakt. De afgelopen decennia groeide het ADM-terrein uit tot een kunstenaarsdorp waar gezinnen met kinderen wonen en festivals worden georganiseerd. Ook zijn er tientallen Oost-Europese zwervers en verslaafden rondom het terrein neergestreken in oude caravans.

De rechter oordeelde in juni na een langdurig juridisch steekspel dat de gemeente de kraak moet beëindigen. Reden hiervoor was dat eigenaar Chidda nieuwe huurders had gevonden voor het perceel. Braspenning werd toen al genoemd als een van de geïnteresseerde partijen.

Meer over