Schatzoeker claimt vondst schip vol platina

Een Amerikaanse schatzoeker zegt dat hij een in de Tweede Wereldoorlog gezonken schip heeft ontdekt dat gevuld is met platina. De lading is volgens de vinder 3 miljard dollar waard, omgerekend bijna 2,3 miljard euro.

Redactie
Schatzoeker Greg Brooks met een afbeelding van de Port Nicholson. Beeld ap
Schatzoeker Greg Brooks met een afbeelding van de Port Nicholson.Beeld ap

Dat meldt de BBC. Het zou gaan om het wrak van de Britse koopvaarder Port Nicholson, in 1942 getorpedeerd en tot zinken gebracht door een Duitse onderzeeër. Daarbij kwamen zes mensen om het leven.

Betaling Sovjet-Unie
De vinder is Greg Brooks van Sub Sea Research. Hij zegt dat hij het wrak heeft aangetroffen in de Atlantische Oceaan op 80 km van de Amerikaanse kust. Volgens hem blijkt uit documenten van het Amerikaanse ministerie van Financiën dat de lading van het schip platina bevat. Het zou een betaling voor oorlogsgoederen zijn van de toenmalige Sovjet-Unie aan de Verenigde Staten.

Eigendomsrechten
De landsadvocaat die optreedt namens Groot-Brittannië zegt dat altijd is betwijfeld of het schip werkelijk platina vervoerde. Brooks schermt met filmbeelden, onder water gemaakt, waarop volgens hem een staaf platina te zien is. Brooks zegt zijn vondst vier jaar te hebben stilgehouden om in de tussentijd te kunnen onderhandelen over de eigendomsrechten.

Die zijn nog steeds niet geregeld, maar Brooks zegt een team klaar te hebben staan om de schat boven water te krijgen. 'Ik ga het halen, op wat voor manier dan ook, al moet ik het schip ervoor uit het water hijsen', zei hij tegen de BBC.

Meer over