Schattig minivarken groeit uit tot monster

Een minivarkentje als huisdier was de laatste jaren behoorlijk hip. De kleine Chinese hangbuikzwijntjes, Göttinger minivarkens of Indonesisch minivarkentjes werden als zoete broodjes verkocht. De Britse Janey Byrne zag zo'n vertederend zwijntje ook wel zitten en toog naar de dierenwinkel.

Redactie
null Beeld

Haar oog viel op het kleine varkentje Meeka. Voor 350 pond mocht ze het prachtexemplaar, dat volgens de fokker nooit groter dan een springerspaniël zou worden, meenemen. Drie jaar later bleek de fokker het niet helemaal juist te hebben gehad.

Meeka groeide uit tot een monster, even zwaar als een professionele rugbyspeler en anderhalve meter lang en tachtig centimeter hoog. Janey Byrne is elke maand een vermogen aan het beest kwijt. Voor ongeveer 200 pond koopt de vrouw maandelijks appels en wortelen om de vraatzucht van Meeka te stillen.

'Iedereen die langskomt reageert verrast. Vrienden vroegen constant of ik wel zeker wist dat dit een minivarkentje was. Ik geloofde heel lang dat ze er echt een was, maar wel een met een flink eetprobleem', zegt Janey in de Engelse krant The Sun.

Meeka blijkt een uit de kluiten gewassen Vietnamese hangbuikzwijn. De eigenaresse denkt er niet over om haar naar bijvoorbeeld een kinderboerderij te brengen, ondanks zijn gigantische afmetingen. De reus is namelijk ook een vriendelijk, rustig en vooral koddig monster. 'Het is onmogelijk om niet van haar te houden,' aldus Janey.

Meer over