Schadepost noodweer noorden valt mee

De financiële schade door het noodweer dat maandagavond het noorden van het land trof, blijft waarschijnlijk onder de miljoen euro. Het Verbond van Verzekeraars maakte dinsdag die inschatting.

Omgewaaide bomen bij het Friese Lippenhuizen. Stevige buien die over het land trokken veroorzaken op een aantal plaatsen voor flinke overlast. Beeld ANP
Omgewaaide bomen bij het Friese Lippenhuizen. Stevige buien die over het land trokken veroorzaken op een aantal plaatsen voor flinke overlast.Beeld ANP

Door harde wind en onweer werden tenten, caravans en bomen weggeblazen. Een 7-jarig meisje uit Harlingen kwam om het leven.

Het meisje dat overleed, stond op een camping in het Friese Lippenhuizen. De Harlingse sliep in een camper, waar een boom op terechtkwam. De dood van het meisje raakte burgemeester Francisca Ravestein van de gemeente Opsterland diep. Ravestein noemt het 'een afschuwelijke storm met een vreselijke afloop'.

Verloren
De omwonenden van de minicamping in Lippenhuizen reageerden dinsdag met ontzetting op de ravage die de storm heeft aangericht. 'We begrepen dat de situatie ernstig was', aldus een directe buurvrouw. 'Maar als je ziet wat de storm heeft aangericht, begrijp je pas hoe verloren de campinggasten zich moeten hebben gevoeld.'

Op een camping in Gorredijk, vlak bij Lippenhuizen, vielen twee lichtgewonden. Op de camping waaiden tenten weg en werden caravans omvergeblazen. Een caravan werd 50 meter door de lucht geslingerd. In het dorp Hemrik viel een boom op een huis. De bewoners bleven ongedeerd.

In Oldeholtwolde (tussen Wolvega en Heerenveen) werd een gasleiding stukgetrokken, waarschijnlijk door de wortels van een boom die was omgevallen. De hulpdiensten hadden het druk met omgevallen bomen op de weg en wateroverlast.

Ook in Groningen ging het flink tekeer en ontstond veel schade door het noodweer. Gewonden vielen in die provincie echter niet.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over