'Schade op jongeren verhalen'

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam laat voor het eerst een groep jongeren die overlast veroorzaakte de schade daarvan zelf betalen. De gemeente liet vrijdag weten een aantal jongeren die vernielingen aanbracht tijdens afgelopen oud en nieuw op het Woortmanplein in de hoofdstad een brief te hebben gestuurd met deze boodschap.

Het is volgens Amsterdam voor het eerst dat een gemeente hoofdelijk schade verhaalt op een groep die overlast geeft. De steden Rotterdam en Utrecht kijken ook naar deze aanpak, die juridisch al langer mogelijk is. Een woordvoerder van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen sprak van ,,een geschikt middel dat we zullen gebruiken in gevallen waar dat mogelijk is''.

Schade: 9000 euro
De totale schade van de vernielingen op het Woortmanplein tijdens de jaarwisseling bedraagt bijna 9000 euro. Volgens de gemeente Amsterdam bestond de groep uit elf jongens die toen tussen de 13 en 19 jaar oud waren. Zij zijn aangehouden en hebben in sommige gevallen hun betrokkenheid bekend. In andere gevallen blijkt hun betrokkenheid bijvoorbeeld uit verklaringen van anderen.
De jongeren zijn voor een bedrag van 811,96 euro per persoon aangeschreven. Als zij dit bedrag binnen drie weken overmaken, onderneemt de gemeente Amsterdam verder geen actie.

Rotterdam probeert altijd de schade te verhalen op vandalen. Nog nooit stelde de gemeente een groep als geheel aansprakelijk. Wel werden afzonderlijke procedures aangespannen. Rotterdam werkt aan een actieprogramma tegen vandalisme. Daarin neemt de stad het aansprakelijk stellen van hele groepen mee. (ANP)

Meer over