Schade aan Betuweroute lijkt mee te vallen

DORDRECHT - De schade aan de Betuweroute na de blokkadeacties zaterdag van GroenFront! lijkt mee te vallen. Een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail meldde dat zondag.Actievoerders hadden op de lijn her en der wat betonblokken en olievaten achtergelaten. Ook waren hekken vernield en moest ballast (grote kiezels) op het spoor weer op zijn plek worden gelegd. Een schadebedrag is niet bekend.

In de loop van de dag rijdt een schouwtrein over het traject om te bezien of ook elders alles in orde is. ''Het computersysteem geeft aan dat er verder geen verstoringen zijn. Als dat zo is, dan kan maandagmorgen vroeg de eerste trein over de route rijden'', aldus de woordvoerster.

De acties van tientallen betogers tegen de zaterdag officieel geopende Betuweroute waren bij Schelluinen, Meteren, Valburg, Elst en Papendrecht. Aanvankelijk was er ook een melding dat kabels waren doorgeknipt, maar daar is niets van gebleken.

De politie van de regio Zuid-Holland-Zuid arresteerde vijftien actievoerders (negen vrouwen en zes mannen) wegens het niet voldoen aan de identificatieplicht of het niet luisteren naar de politie. Zondagmorgen zaten nog zeven personen vast, meldde een woordvoerster van het korps.

De actiegroep vindt dat de lijn overbodig is en te veel natuur heeft gekost.Door een hendel over te halen opende koningin Beatrix zaterdag de Betuwelijn officieel. Daardoor reed enkele kilometers verderop een eerste symbolische goederentrein enkele honderden meters weg vanaf het rangeerterrein Kijfhoek. (ANP)

undefined

Meer over