Schaatskoorts barst los: reële kans op Elfstedentocht

In heel Nederland is de temperatuur afgelopen nacht weer onder het vriespunt gedoken. De kans is groot dat het winterweer na volgende week woensdag aanhoudt. De schaatskoorts is losgebarsten en vanzelfsprekend wordt er druk gespeculeerd over een mogelijke Elfstedentocht.

Twee jonge schaatsers nemen even de tijd voor een versnapering op ijsbaan Hard Gaat-Ie in De Lier. Beeld anp
Twee jonge schaatsers nemen even de tijd voor een versnapering op ijsbaan Hard Gaat-Ie in De Lier.Beeld anp

Weerbureaus
Verschillende weerbureaus hebben zich in de discussie over de Elfstedentocht gemengd. Volgens Weeronline.nl, MeteoConsult en Weerplaza zijn de weersomstandigheden ervoor zeer gunstig. Volgens Weeronline.nl is de kans reëel dat eind januari de tocht gehouden kan worden. Volgende week is er 70 procent kans dat de vorst doorzet, overdag en 's nachts. Bovendien ligt er geen sneeuw op het ijs en is er nauwelijks wind, waardoor het ijs goed kan aangroeien. Het heeft er jaren niet zo goed uitgezien, volgens een woordvoerder.

15 centimeter
Het ijs moet voor een Elfstedentocht op de gehele route minstens 15 centimeter dik zijn. Volgens Weerplaza kan het ijs op maandag 28 januari 15 tot 24 centimeter dik zijn.

Friesche Elfsteden
De Vereniging de Friesche Elfsteden heeft redelijk nuchter op de berichten gereageerd. De vereniging wil op geen manier vooruitlopen. 'Het is aan de natuur of er een Elfstedentocht komt. We moeten eerst afwachten of het blijft vriezen en of het hard genoeg gaat vriezen. Over een datum doen we geen enkele uitspraak', zei woordvoerder Immie Jonkman van de vereniging.

Helikopter
Op andere plekken in het land wordt het natuurijs een handje geholpen. IJsvereniging Hulshorst doet dat op een heel bijzondere manier. De vereniging zet een helikopter in om het nog zeer dunne ijs aan de rand van het Veluwemeer sneeuwvrij te blazen. De helikopter stijgt rond één uur op van het vliegveld in Lelystad.

Reddingsbrigade
Schaatsers die zich vandaag al op het natuurijs wagen, moeten zich goed voorbereiden. Daarvoor waarschuwen de Reddingsbrigade Nederland en Weeronline.nl.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over