Schaatser in kritieke toestand na botsing op Veluwemeer

Bij de Veluwemeertocht zijn gisteren twee schaatsers ernstig gewond geraakt toen zij met elkaar in botsing kwamen. Een van hen, een 57-jarige man uit Dalen, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, aldus de politie vandaag.

ANP/Redactie
Schaatsers op het Veluwemeer. © ANP Beeld
Schaatsers op het Veluwemeer. © ANP

Op het ijs kwamen beide mannen met de hoofden tegen elkaar. Alle twee zijn ze naar het ziekenhuis gebracht. De andere man, een 55-jarige inwoner van Denekamp, is weer bij kennis.

Overleg

Het bestuur van de organisatie van de Veluwemeertocht zal morgen het incident bespreken. Voorzitter Aalt van den Hul: 'Dit is een heel vervelende samenloop van omstandigheden. De mannen schaatsten in tegengestelde richtingen. Bij een inhaalmanoeuvre van de één zijn ze frontaal op elkaar gebotst. Dit is nog nooit gebeurd in al die jaren dat we de tocht al organiseren.'

In het overleg van morgen zal worden bekeken of dit soort incidenten is te voorkomen. 'We zouden de twee stromen verder uit elkaar kunnen leggen, maar dit gebeurde bij een stempelpost en dan komt toch iedereen bij elkaar. Een helm dragen is ook een optie, maar dat is iets wat landelijk ingevoerd zou moeten worden, niet zomaar bij één toertocht. Het is net als op de snelweg, als iemand gaat spookrijden. Dat kun je ook moeilijk voorkomen', aldus een aangeslagen Van den Hul.

Meer over