Sarkozy maant Israël over Gaza-onderzoek

PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft premier Benjamin Netanyahu van Israël zondag gevraagd een ''geloofwaardig en onpartijdig'' onderzoek naar de Israëlische legeracties tegen hulpkonvooien voor Gaza te accepteren. Dat heeft het kantoor van Sarkozy laten weten.

Sarkozy heeft telefonisch tegen Netanyahu gezegd dat Israël een internationaal onderzoek naar de incidenten, zoals de VN-Veiligheidsraad wil, moet accepteren. Frankrijk is bereid mee te doen aan het onderzoek, meldde het kantoor van Sarkozy.

Israël wil alleen zelf onderzoek doen naar de gebeurtenissen op zee, waardoor negen mensen omkwamen.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk boden zondag opnieuw hun hulp aan om tot een oplossing te komen voor het probleem van de blokkade van de Gazastrook. Militairen uit EU-landen zouden hulpkonvooien voor de Palestijnen kunnen controleren op wapens en zo een zorg van de Israëli's helpen wegnemen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner herhaalde het voorstel na een ontmoeting met zijn Britse ambtgenoot William Hague. Kouchner noemde de humanitaire situatie in Gaza 'onhoudbaar'. (ANP)

Meer over