Update

Sarkozy liegt mogelijk over val Berlijnse Muur

Sarkozy beweert dat hij erbij was toen de Berlijnse Muur viel. Foto AP Beeld
Sarkozy beweert dat hij erbij was toen de Berlijnse Muur viel. Foto AP

PARIJS - Een publicatie van de Franse president Nicolas Sarkozy op netwerksite Facebook is met de nodige scepsis ontvangen. Sarkozy beweert dat hij erbij was toen de Berlijnse Muur viel.

Maar Franse journalisten die twintig jaar geleden verslag deden van de historische gebeurtenissen in Duitsland vinden het verhaal op zijn zachtst gezegd onwaarschijnlijk.

Sarkozy's stuk op Facebook heet 'Herinneringen aan de val van de Berlijnse Muur, 9 november 1989' en wordt begeleid door een foto van een 34-jarige Sarkozy, die een stuk uit een met graffiti bespoten muur hakt, kennelijk de Berlijnse Muur op 9 november 1989. Sarkozy was indertijd een aanstormend talent in de conservatieve partij RPR. ''Op de ochtend van 9 november werden we geboeid door de informatie die uit Duitsland kwam en die leek te wijzen op een verandering in Duitslands verdeelde hoofdstad. Alain Juppé en ik besloten Parijs te verlaten om deel te nemen in de gebeurtenissen die zich begonnen af te tekenen'', zo luidt een deel van de tekst op Facebook.

Alain Auffray van dagblad Liberation, die twintig jaar geleden verslag deed in Berlijn, zegt echter dat Sarkozy er nooit zo vroeg bij kan zijn geweest. ''Niemand wist die ochtend wat er te gebeuren stond'', aldus de journalist. De persconferentie waarop werd aangekondigd dat de Muur zou worden geopend werd pas 's avonds gegeven en de stromen mensen die van oost naar west liepen kwamen pas na middernacht op gang.

Uit Franse krantenarchieven blijkt dat Sarkozy een week na de eigenlijke val wel in Berlijn was, samen met partijgenoot en latere premier Bernard Juppé. Juppé zelf lijkt het zich allemaal niet meer zo precies te herinneren. Volgens hem vond het bezoek aan Berlijn plaats op de 10e, de 11e, de 16e, of misschien toch op de 9e november.

De man die samen met Sarkozy op de foto op Facebook staat, Jean-Jacques de Peretti, blijft erbij dat de president de waarheid spreekt. volgens Peretti gingen Sarkozy, Juppé en hij naar Berlijn omdat ze van een Duitse senator hadden gehoord 'dat er dingen stonden te gebeuren'. De Peretti was indertijd een partijprominent.
(AP)

Meer over