'Sarkozy geeft per dag 12.000 euro uit aan eten'

Het eten van de Franse president Nicolas Sarkozy kost dagelijks ongeveer 12.000 euro en hij bezit 121 auto's. Dit blijkt uit een boek van Rene Dosière, lid van de oppositie in de Franse volksvertegenwoordiging, over de uitgaven van de Franse Staat.

Stephanie van Strijen
President Sarkozy. © AFP Beeld
President Sarkozy. © AFP

In zijn boek 'L'argent de l'Etat' beschuldigt de socialist Dosière Sarkozy ervan 'de meest elementaire principes wat betreft het scheiden van publieke en private uitgaven te negeren'. Sarkozy blies vorig jaar het jaarlijkse feest op het Elysée, het presidentieel paleis, af, waarmee ongeveer 600.000 euro werd bespaard.

Sarkozy bezit twee keer zoveel auto's als zijn voorganger, Jacques Chirac. Het onderhoud van het wagenpark kost jaarlijks ongeveer 120.000 euro en de benzine zou 330.000 euro kosten.

Ook de reiskosten van de president worden breed uitgemeten. Vorige week nog ontstond ophef toen Sarkozy een privé-vliegtuig naar Oekraïne stuurde om zijn zoon Pierre op te halen, die daar als dj optrad maar een voedselvergiftiging opliep. De reis kostte in totaal ongeveer 40.000 euro, waarvan 32.000 euro met publiek geld werd betaald.

Tijdens de reizen in de 'Air Sarko One', een Airbus 330, wordt Sarkozy meestal vergezeld door een delegatie van 300 mensen. Een reis die de president onlangs samen met zijn vrouw Carla Bruni maakte kwam hierdoor uit op ongeveer 130.000 euro.

De kosten die Sarkozy in totaal jaarlijks overstijgen de 114 miljoen euro, volgens Dosière. Ook de kosten die de Franse premier François Fillon maakt zijn volgens Dosière veel hoger dan die van zijn voorganger, terwijl Frankrijk veel moet bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen.

Meer over