Sarah Palin running mate van McCain

Sarah Palin rechts. In Alaska was haar reputatie van flitsende politica al gevestigd en worden bumperstickers verkocht met de tekst 'Coldest State, Hottest Governor'. Foto EPA/Mark Lyons Beeld
Sarah Palin rechts. In Alaska was haar reputatie van flitsende politica al gevestigd en worden bumperstickers verkocht met de tekst 'Coldest State, Hottest Governor'. Foto EPA/Mark Lyons

DENVER - De Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap is bekend. John McCain heeft vrijdag zijn keuze voor de 44-jarige gouverneur van Alaska, Sarah Palin, als running mate bekendgemaakt. Maandag begint de Republikeinse Nationale Conventie waarop beiden hun nominatie definitief zullen aanvaarden.

Leden van het campagneteam van McCain onthulden vrijdag enkele uren voor de officiële bekendmaking de naam van de kandidaat tegenover het persbureau Associated Press. Palin is een hervormingsgezinde Republikein die haar eigen wil volgt, ook al brengt die haar in conflict met partijgenoten. 'Haar ervaring in het door elkaar schudden van de status quo is precies wat we in Washington nodig hebben', aldus de campagnemedewerkers. Met haar 44 jaar - zij is drie jaar jonger dan Barack Obama - biedt zij tegenwicht aan de 72-jarige McCain.

De keuze voor een vrouw lijkt ook een logische, omdat die vrouwelijke kiezers kan trekken die verbolgen zijn dat Hillary Clinton de presidentsnominatie van de Democratische Partij misliep. Diverse partijleden vrezen wel dat McCains aanvallen op Obama's beweerde onervarenheid in de buitenlandse politiek en defensietaken nu terug kan slaan op zijn jonge nieuwe running mate.

Met zijn keuze voor de relatief onbekende gouverneur uit Alaska gaat McCain voorbij aan prominenter gegadigden als gouverneur Tim Pawlenty van Minnesota, voormalig gouverneur Mitt Romney van Massachussetts, voormalig gouverneur Tom Ridge van Pennsylvania, de onafhankelijk geworden oud-Democraat en senator van Connecticut Joe Lieberman en voormalig Congreslid Rob Portman.

Het moment van bekendmaking lijkt strategisch gekozen om Barack Obama zo min mogelijk politiek voordeel te laten trekken van de Democratische Conventie, die donderdagavond afliep. De kandidaten staan dicht bij elkaar in de peilingen en geen van beide kan het zich twee maanden voor de verkiezingen veroorloven de ander een voorsprong te geven.

'Coldest State, Hottest Governor'
Sarah Palin, moeder van vijf kinderen, verdiende haar sporen in de politiek in Alaska. Met weinig geld voor een campagne versloeg zij haar gevestigde rivalen bij gouverneursverkiezingen in 2002. Als gouverneur distantieerde zij zich van de oude garde en stelde zij geldverspillende projecten aan de kaak door de afvaardiging van Alaska in het Congres op te dragen selectiever te zijn bij toewijzing van overheidsgeld. De kas van Alaska wist zij te spekken door hogere belastingen te heffen op de winsten van oliebedrijven.

Voor zij gouverneur werd zat Palin in de gemeenteraad van haar woonplaats Wasilla. Later werd zij hier burgemeester. Ze heeft een haat-liefde verhouding met de Republikeinse Partij en deinst er niet voor terug hooggeplaatste partijleden te beschuldigen van onethisch handelen of zelfs klachten tegen hen in te dienen. Maar op het Capitool wordt zij graag gezien met haar zwarte of rode mantelpakjes en in elke hand een Blackberrie. Modeblad Vogue wijdde een artikel aan haar. In Alaska was haar reputatie van flitsende politica al gevestigd en worden bumperstickers verkocht met de tekst 'Coldest State, Hottest Governor'.

Hoe vrijgevochten en tegendraads Palin misschien lijkt, toch heeft zij ook haar strenge conservatieve kanten. Ze is fel gekant tegen abortus en ook het homohuwelijk keurt zij af. Wel vindt ze dat er perken moeten worden gesteld aan de toenemende discriminatie van homoseksuelen. Daarnaast richt zij zich op de olie- en gaswinning en is zij voorstander van het boren naar olie in een nationaal park in Alaska, waar McCain zelf trouwens tegen is. Ook is zij een voorstander van wapenbezit en heeft zij zelf een jachtvergunning.

De Republikeinen lijken gelukkig met de keuze voor Palin. Matthew Staver, decaan van de Liberty Universiteit van Rechten, vindt haar 'een absoluut briljante keuze'. Deze beslissing zal volgens hem de campagne van McCain en de conservatieven in het algemeen hernieuwde energie geven. Ook de zogenaamde evangelicals, strenge Amerikaanse religieuzen, en sociaal-conservatieven zijn tevreden over de keus voor een anti-abortionist als Palin.

Ondanks de euforie hangt ook het eerste schandaaltje al in de lucht. Er is een onderzoek ingesteld naar haar betrokkenheid bij het ontslag van commissaris Walt Monegan. Palin zou Monegan via een van haar stafmedewerkers hebben gedwongen de ex-man van haar zus, een politieagent, te ontslaan. Monegan zou dat geweigerd hebben en daarop zelf ontslagen zijn. Palins zus was met haar ex-man in een rechtszaak verwikkeld over de voogdij van de kinderen. (AP)

Meer over